Home

Achtergrond 172 x bekeken

Te weinig kinderen ingeënt tegen mazelen

In Nederland laten te weinig ouders hun kind twee keer inenten tegen mazelen.

Daardoor is een uitbraak van de ziekte niet uitgesloten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Om mazelen wereldwijd uit te roeien is het volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noodzakelijk dat minstens 95 procent van de kinderen volledig wordt gevaccineerd. Zij krijgen in Nederland twee keer een gecombineerd vaccin tegen de bof, mazelen en rode hond (bmr), als baby en op 9-jarige leeftijd.

Bij zuigelingen wordt de ondergrens van de WHO wel gehaald, maar bij de tweede ronde is de opkomst lager dan de vereiste 95 procent, zo blijkt uit de cijfers van het RIVM. De bmr-prik maakt sinds 1987 deel uit van het rijksvaccinatieprogramma. Deelname is vrijwillig.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.