Home

Achtergrond 218 x bekeken

Sentiment op beurs voor derde week op rij positief

De eerste twee weken van september is de AEX-index 7 procent gestegen.

Het sentiment onder beleggers is dan ook gedraaid van sterk negatief in augustus tot voorzichtig positief. De oorzaak ligt in meevallende macro-economische data, die de angst voor een dubbele-dip-recessie voorlopig weg lijken te hebben genomen. Hoge graanprijzen blijven een bedreiging voor verwerkende bedrijven.

Slechts vier bedrijven op de AGD-index noteerden dan ook verlies. Opvallend is dat de minst presterende bedrijven op de index stuk voor stuk dichtbij de consument staan. Een echte verklaring hiervoor kunnen analisten niet geven. De Zwitserse bank UBS verlaagde in elk geval de koersdoel van Nestlé, dat woensdag op weekbasis 1,8 procent lager noteerde.

Analisten van Goldman Sachs wijzen op de hoge graanprijs. Op de termijnmarkt Chicago stegen tarwecontracten op maandag naar het hoogste niveau in vier weken tijd. De prijs voor mais tikte zelfs kort het hoogste niveau in 23 maanden aan. De prijzen zijn sindsdien wel weer wat gezakt omdat het weer zich positief ontwikkelde in belangrijke teeltgebieden.

Voor bedrijven die boeren beleveren resulteert een hoge graanprijs in hogere koersen. Boeren hebben immers meer geld te besteden. Voor Case New Holland (CNH) was de stijging extra groot. Het op de beurs splitsen van CNH en Iveco en de autofabriek van Fiat is nu zeker en analisten schrijven dat de waarde van CNH-aandelen wel eens 40 tot 50 procent hoger kan uitvallen dan die van Fiat.

Vleesconcern Smithfield Foods won op weekbasis opnieuw aan waarde. Hoewel het bedrijf uit Virginia last kan krijgen van de hoge graanprijs, lijken prijzen voor varkensvlees in de VS zich nog altijd omhoog te bewegen. De varkensstapel is enorm geslonken. Smithfield Foods verkocht bovendien de kalkoendivisie, die onmiddellijk een betere kredietbeoordeling van Moody’s opleverde.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.