Home

Achtergrond 868 x bekeken 15 reacties

Samenwerking FrieslandCampina en Essent

Zuivelonderneming FrieslandCampina en energieleverancier Essent hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de productie en levering van groene energie door leden-melkveehouders in Nederland.

Dat hebben beide ondernemingen bekendgemaakt tijdens de opening van het Melkvee Academisch jaar in Vierakker. Via een zogenoemd Energiecontactpunt kunnen leden van FrieslandCampina in contact komen met Essent. Deze energieleverancier wil de veehouders vervolgens begeleiden in het opzetten van lokale initiatieven voor de productie van groene energie.

De opgewekte energie kan vervolgens via Essent worden geleverd aan het net. Voor elke geleverde megawatt uur ontvangt de veehouder zogenaamde groencertificaten. Via Essent koopt FrieslandCampina deze groencertificaten van eigen melkveehouders. Enkele tientallen melkveehouders hebben volgens de zuivelonderneming al belangstelling getoond voor de productie en levering van energie uit zon, wind of biomassa.

De veehouders ontvangen de energieprijs, vermeerderd met een prijs voor de groencertificaten. Volgens Jaap Petraeus van FrieslandCampina stelt de zuivelonderneming zich garant voor de aankoop van de groencertificaten van leden voor een marktgerelateerde prijs. FrieslandCampina zet deze certificaten vervolgens in voor de verduurzaming van het energieverbruik van de eigen productiebedrijven. Leden-melkveehouder kunnen er ook voor kiezen hun groencertificaten aan andere partijen te verkopen. In de certificaten kan worden gehandeld.

FrieslandCampina wijst er vooral op dat het bijzonder is dat de onderneming samen met Essent een platform biedt aan haar leden. "Het bijzondere is dat wij dit actief gaan faciliteren en dat ledenmelkveehouders op deze manier zelf kunnen bijdragen aan het verduurzamen van de zuivelketen", aldus een woordvoerder van FrieslandCampina.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  verwent

  van vliet, deugd niet.

 • no-profile-image

  koetje

  Ik hoorde net op de radio dat er een CO2 heffing op melk komt voor boeren die niet klimaat-neutraal produceren.De waanzin ten top.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Dit is niet anders dan melkgeld weghalen bij de leden die géén energie leveren en vervolgens dat weggehaalde melkgeld naar de leden overhevelen die wél energie leveren. De directie van FC stampt hiermee de cooperatieve gedachte de grond in. De directie gaat met dit energieplan de ledenmelkveehouders tegen elkaar uitspelen.

 • no-profile-image

  jan

  Essent ,dat is die electriteits maatschappij die in het verleden de afgewerkte verf van de hoogspanningsmasten zo in het grasland liet vallen en de boeren hierover ook nog grote mond durfde te geven,omdat de aandelen toch in handen van de overheid waren,hypocrisie ten top,ze waren wel echt groen

 • no-profile-image

  Marco

  Koppelverkoop,want als je hier aan mee wilt doen moet je wel eerst overstappen naar Essent als daar nog niet zat.
  Vraag me af waar dat geld hier voor bij FC vandaan komt. Minder winst. Wat levert dit "duurzaam" gedoe uiteindelijk op?

 • no-profile-image

  van Vliet

  "GROEN"????? Wat is er tegenwoordig groen aan het mishandelen van koeien??? Als de doorsnee burger zou weten dat kalfjes direct na de geboorte bij hun moeder worden weggehaald en de melk die bestemd is voor het kalf door de mens wordt gestolen en dat het kalf in een veredelde kist wordt opgesloten (die de melk-vee-industrie heel slim geen kist meer noemt) en dat geboren stiertjes alleen maar worden gezien als een lastig bijproduct en dat koeien als ze maar even wat minder melk "geven" (koeien GEVEN helemaal niets, het zijn de boeren die het stelen van de koe) op transport naar het slachthuis worden gezet en worden vermoord en dat koeien gemiddeld wel 20 jaar kunnen worden maar dat ze in de melk-industrie maar gemiddeld 4 jaar worden dan zou die burger echt geen groene stroom willen. En al helemaal geen melk en kaas waar heel veel bloed aan kleeft.

 • no-profile-image

  Marco

  Zou Tijd worden FC predikt duurzaam te willen produceren en legt dat op het bordje van de leden neer. Als je zonnepanelen of windmolen gaat plaatsen kun de groene energie met FC verbinden dmv groencertificaten. Nu komt tie :...... Dat FC maar liefts 0.002 euro per opgewekte Kwh over heeft. Lache ..
  FC zal nog wel meer geld van de leden wileen reserveren om hun eigen installaties te vergroenen.
  Visie 2020 heet dat.Duurzaamheid van de FC komt uit de portomonaie van de leden zoals alle andere visies en focussen .

 • no-profile-image

  Jongens

  Wat een vooringenomen onzin hier weer.!!!
  Mensen kunnen ook 120 jaar oud worden, maar de meeste leggen voor hun 80ste het loodje. Verder is het voor het belang van koe en kalf, dat ze zo snel mogelijk gescheiden worden, om gezondheidsrisico's en ook voor het risico dat de koe op het kalf gaat liggen, en zelfs dat sommige koeien hun eigen kalf willen doodmaken.!
  Na de geboorte liggen de kalfjes hooguit 1 week in het kraambedje, en komen daarna in een groot strohok met hun leeftijdsgenootjes.
  Melk wordt ook niet gestolen. Het kalf krijgt naar behoefte melk, en de rest gebruiken we om te verkopen. Wat wilt u dan???? dat we die 30-40 kg extra melk die het kalf toch niet op kan drinken, maar gewoon weggooien???

  DAT is de waarheid, alleen verwacht ik dat de mhr/mvr van Vliet nog nooit op een boerderij is geweest, en als ze er al is geweest ziet ze alleen wat ze wil zien.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Gaat Friesland Campina deze boeren een hogere melkprijs betalen?

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Schoenmaker blijf bij je leest

 • no-profile-image

  els

  Wat heeft het voor zin hier je mening te verkondigen als in het zuiden de boeren in een vergadering hun mond niet open durven te doen?

 • no-profile-image

  het goededoel draait altijd om het vinden van

  FC en essent pakken de winst in E en de boer mag de winst boekken in nog meer vrijwilligers werk

 • no-profile-image

  ?

  De melkfabriek wordt ons boeren op alle manieren helemaal de baas, we laten over ons heen lopen, ook met al die verschillende klassen zoals soms niet goed// goed// exellente klassen en ga zo maar door worden de boeren min of meer tegen elkaar uitgespeeld, zijn wij hier als boeren op de lange termijn bij gebaad, denk niet dat je op deze manier als leden van de fabriek nog echt 1 blok kunt vormen, jammer!!

 • no-profile-image

  Duurzaam

  Wordt duurzaam beloont? Zij geven 0.05 cent voor de weidemelk meer per 100 kg, hoeveel cent voor de groene stroom?
  De boer is de melkkoe!

 • no-profile-image

  Kunstmatig

  Subsidies van de energie af, dan is deze poppenkast snel over. Geldt natuurlijk ook voor de toeslagrechten.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.