Home

Achtergrond 196 x bekeken

SER wil meer aandacht voor zzp'er

De opkomst van de zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) vraagt op enkele punten om aanpassing van het beleid.

Als zij dat willen, moeten zij zich kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Ook moeten zij dezelfde fiscale mogelijkheden hebben als werknemers om pensioen op te bouwen. Dat staat in een ontwerpadvies dat de Sociaal-Economische Raad (SER) dinsdag heeft gepresenteerd. Het kabinet had de raad gevraagd onderzoek te doen naar de positie van de zzp'er.

Over wat een zzp'er precies is, lopen de meningen uiteen. De SER komt met een praktische definitie: iemand die voor de inkomstenbelasting als ondernemer telt en geen personeel in dienst heeft. Volgens die definitie telt Nederland nu 675.000 zzp'ers.

Hun aantal is de afgelopen vijftien jaar gestegen van ruim 6 tot meer dan 8 procent van de beroepsbevolking. De gemiddelde zzp'er is autochtoon en man. Hij werkt doorgaans meer dan 35 uur per week. Bijna de helft (45 procent) heeft ook inkomen uit loon of pensioen.

Een grote groep zelfstandigen is goed in staat zich tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Maar voor de zzp'er met gezondheidsproblemen, oudere zelfstandigen of mensen met een risicovol beroep is dat moeilijker. De SER pleit daarom voor een betere toegankelijkheid van de vrijwillige WIA-verzekering voor arbeidsongeschiktheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.