Home

Achtergrond 227 x bekeken

Rutte betreurt vertrek Voorhoeve

VVD-leider Mark Rutte betreurt het dat partijprominent Joris Voorhoeve zijn lidmaatschap van de VVD heeft opgezegd. "Het is jammer. Voorhoeve en de VVD zijn uit elkaar gegroeid. Het zat eraan te komen'', zei Rutte maandag.

Voorhoeve werd eerder dit jaar ook lid van D66, omdat hij het niet eens is met de door de VVD gewenste forse bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. De vroegere VVD-fractieleider en oud-minister van Defensie gaf maandag in het radioprogramma Villa VPRO aan dat hij onlangs zijn lidmaatschap van de VVD had opgezegd vanwege de beoogde samenwerking met de PVV van Geert Wilders.

Ruim een maand geleden liet Voorhoeve zich al uiterst kritisch uit over de poging van de VVD en het CDA om een minderheidskabinet te vormen dat in de Tweede Kamer op gedoogsteun van de PVV kan rekenen. Hij vond het merkwaardig dat twee democratische partijen zich afhankelijk maken van een organisatie die zelf niet democratisch is. Voorhoeve wilde destijds echter geen definitief oordeel uitspreken zolang er nog geen resultaten zijn.

Volgens Rutte bestaat er binnen zijn partij brede steun voor het kabinet dat nu in de steigers staat. Hij zegt geen aanwijzingen te hebben voor verdere onrust in de partij. Volgens het VVD-partijbureau zijn er sinds de verkiezingen 1500 leden bij gekomen en hebben dit jaar slechts een handjevol VVD'ers hun lidmaatschap opgezegd.

Reactie Weisglas

VVD-prominent Frans Weisglas vindt het ”een triest bericht” dat voormalig VVD-fractieleider en minister Joris Voorhoeve besloten heeft zijn VVD-lidmaatschap op te zeggen. ”Ik ben een bondgenoot kwijt. Net als Voorhoeve vind ik de samenwerking van mijn partij met de PVV van Geert Wilders onwenselijk”, zei Weisglas maandag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.