Home

Achtergrond 269 x bekeken 8 reacties

Russische veestapel daalt door hoge voerprijzen

De Russische rundveestapel is de eerste zes maanden van dit jaar 2,2 procent gedaald tot 21,7 miljoen runderen.

Het aantal varkens daalde 1,8 procent tot 16,6 miljoen. Waar grote bedrijven 8 procent meer varkens hielden, daalde het aantal runderen in handen van grote bedrijven met 3 procent. Uit cijfers van het Russische ministerie van landbouw produceert Rusland dit jaar 69 procent van de binnenlandse rundvleesconsumptie en 75 procent van zowel de consumptie van varkensvlees als pluimveevlees. Het ministerie wil dat de Russische sector in 2012 meer dan 82 procent zelf produceert.

De sector staat onder druk door hoge veevoerprijzen, die maken dat producenten meer dieren aanleveren voor de slacht. De veevoerprijzen zijn het gevolg van lange droogte en een periode met grootschalige branden, die de oogst van granen in grote delen van Rusland en Oekraïne hebben gedecimeerd.

Om de veestapel te stabiliseren moeten volgens de regering veevoerprijzen draaglijk zijn, en daarom is geld vrijgemaakt om lage rentes op leningen door staatsbanken mogelijk te maken. Hierbij geldt dat grootschalige investeerders meer profiteren dan de boeren. Extra aandacht gaat naar de minst ontwikkelde sector: de rundveehouderij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  vast ook de schuld van willy van bakel

 • no-profile-image

  onno

  Het is helemaal niet zo mooi. De sector krijgt hierdoor echt gevoelige tikken. Niemand mee gediend. Klinkt wel leuk, 42 euroct, Jeroen, maar neem maar van mij aan, dat de afnemers dit op de lange duur niet kunnen en willen betalen. De consumenten in Ukraine hebben immers geen cent te makken. Als een klein potje activia nu al ca 8 Hrvn kost, kefir 7Hrvn weet je zelf wel dat mensen ermee stoppen dit te kopen.
  Is helemaal geweldig wat Hendrix loopt te roepen, alleen niet zo heel best voor de veehouders. Heb daar ook wel eens kritiek op gehad bij Hendrix-Illesch. Reactie" Onno, de schoorsteen moet toch echt goed blijven roken". Heb daarna nog wel eens daarover gemopperd en vervolgens krijg ik geen hand of koffie meer bij beursen in de Hendrix stand.
  Even over Arabs.. Er wordt vanuit staatswege een verbod gelegd op veehouderij over een niet al te lange tijd. Let maar op.
  In Saudie Arabie is al gezegd alle graanproductie te verbieden per 2015. De landbouw heeft namelijk een manco'tje, het heeft zoet water nodig. En SA hebben ze al 1 aquafier droog..

 • no-profile-image

  Jeroen

  Han,

  Weet ook wel dat de vergelijking niet helemaal opgaat. Maar je weet zelf hoe het in Rusland gaat......

 • no-profile-image

  Jeroen

  Rusland situatie weet ik weer niet precies, maar ik heb voldoende voer gewonnen.
  Jij hebt meer info uit Rusland, stro plus krachtvoer, wat Hendrix hier verkoopt als nieuw systeem, zou kunnen.
  of voer importeren? De Arabieren kopen bergen luzerne , had ik van mijn kennis in de States vernomen.
  Maar vetpot wordt het zo nog niet, met de ineffecenten bedrijven.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Onno ik weet het.
  En over de voerfabrieken hebben we dezelde gedachten. Ik heb ook les van die Amerikaan gehad, leert snel.
  Laat de melkprijs maar wat stabiel rond die 35 zitten, denk dat dat wel redelijk is.

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen. Zit je goed met je melk. Voor mij de vraag; "Wat helpt krediet voor veevoer om de rundveehouderij te redden, nu er geen ruwvoer gegroeid is?" Geen ruwvoer en alleen maar krachtvoer gaat toch ook niet goed? Of zie ik het fout?

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen.Arabieren zijn al jaren doende met hun eigen verse melk productie. prijs lag 20 jaar geleden op 2 gulden / liter. Geen punt voor de heren bij hiun olie verkoop op dag basis. Zij willen verse melk en invliegen is niet vers en kost ook veel geld. Als zij luzerne kopen wordt prijs niet bepaalt door economie zolas bij de Russen, die ook nog ens een slechte infrastructuur hebben voor transport van haven naar boerderij. Zij kunnen voor een melkprijs van ca 30 eurocent en 3000 - 7000 ltr per koe niet concureren met de Arabieren en geen prijs betalen voor d eluzerne na aftrek van transport kosten.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Hoge voerprijzen / Hoge melkprijs boven de 42 eurocent nu.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.