Home

Achtergrond 248 x bekeken

Rusland verlengt exportverbod graan

Rusland verlengt het exportverbod voor graan en graanproducten.

Het verbod ging in op 15 augustus en zou duren tot eind dit jaar. Premier Vladimir Poetin zei gisteren dat het exportverbod van kracht blijft tot de volgende oogst achter de rug is. Dat betekent dat het verbod geldt tot zeker eind september 2011. Als de regering ook de maisoogst wil afwachten duurt het verbod tot november volgend jaar.

Rusland kondigde het exportverbod begin augustus af. Door de droogte is de graanproductie 30 procent lager dan vorig jaar. De Russische overheid schat de schade voor de graansector op 836 miljoen euro. Er is ruim 11 miljoen hectare graan verloren gegaan door de droogte en de branden.

Het exportverbod heeft veel invloed op de tarweprijzen. Rusland was vorig graanseizoen 2009/2010 de vierde tarwe-exporteur ter wereld, na de VS, de EU en Canada. De tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs steeg vanmiddag na de bekendmaking van Poetin naar €232,50 per ton. Dat is de hoogste notering sinds april 2008. Ook de tarwecontracten op de termijnmarkt in Chicago begonnen de handelsdag vanmiddag met hogere noteringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.