Home

Achtergrond 241 x bekeken

Rusland niet enige oorzaak exportdaling in juli

De uitvoer van groenten en fruit uit Nederland lag in juli 5 procent achter op 2009.

Het wegvallen van de Russische markt is de grootste verklaring, maar de vraag uit de EU liep ook twee procent terug, blijkt uit gegevens van het Productschap Tuinbouw op basis van meldingen door het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB). De uitvoer naar Rusland is sinds juni vrijwel geheel stilgevallen, blijkt uit de gegevens. Mogelijk gebruikt een deel van de exporteurs een alternatieve route via landen als Letland, maar ook de Baltische staten laten een forse krimp zien in de handel met Nederland.

De totale daling bedraagt ruim 14.000 ton in juli, Rusland nam 10.000 ton minder af. België en Frankrijk namen ook minder af uit Nederland, waardoor de export binnen de EU op -2 procent uitkwam. Op basis van het wegvallen van de Russische markt lijkt de daling in juli het gevolg van een kleinere internationale vraag, maar een deel lijkt ook het gevolg van de productie. De glasgroentenuitvoer daalde 18.000 ton, wat altijd een component van productieschommeling in zich draagt.

De exportdaling in juli brengt het totale surplus van 2010 overigens in het geheel niet in gevaar. De uitvoer over het hele jaar groeit bijna 120.000 ton, wat neerkomt op 10 procent. Die groei wordt bijna gelijkelijk verdeeld over de EU en derde markten. Zo is de Russische afzetmarkt over heel 2010 bezien nog altijd goed voor een groei van 15 procent.

Veel belangrijke afzetmarkten namen dit jaar meer product uit Nederland op. Duitsland en Verenigd Koninkrijk - de twee grootste afzetmarkten - kochten acht procent meer groenten en fruit uit Nederland. De nummers drie en vier, Frankrijk (19 procent) en Zweden (14 procent) groeien nog harder. De andere Scandinavische landen groeien nog sterker dan Zweden. Zo laat Denemarken een groei zien van 33 procent, en passeert het daarmee België op de ranglijst. Noorwegen is met 22.000 ton de tweede markt buiten de EU. Hier bedraagt de groei 20 procent. Door de gestopte tomatenexport nam de VS 14 procent minder af.

Of registreer je om te kunnen reageren.