Home

Achtergrond 363 x bekeken 12 reacties

Regulering en termijnmarkt geven boer na 2015 zekerheid

Als de melkquota na 2015 verdwijnen, moet de zuivelindustrie een deel van de regulerende taak van de EU overnemen.

Bij voorbeeld via contractering. Aanvullende zekerheden moeten melkveehouders zoeken in het afdekken van prijsschommelingen via termijncontracten. Die termijnmarkt moet daarbij wel enigszins worden afgeschermd tegen speculanten.

Dit zeiden Herman Versteijlen, directeur agrarische markten bij de Europese Commissie en George Lyon, lid van het Europees Parlement (EP) en opsteller van een rapportage over het nieuwe Europese landbouwbeleid.

Cees Wantenaar, voorzitter van FrieslandCampina en Werner Buck, ook werkzaam bij dit zuivelbedrijf, menen dat de zuivelindustrie de melkveehouders niet per se hoeft af te remmen. FrieslandCampina heeft als strategie dat het na 2015 alle melk van haar leden wil blijven accepteren, zonder beperking. Het plan is de aanzwellende melkproductie te verkopen op allerlei exportmarkten in Afrika en Azië. Het bedrijf heeft daar een aantal goed lopende producten en markten en het voorziet dat het daar nog veel meer zuivel kan afzetten dan het nu doet. Versteijlen en Lyon voorzien echter dat de Europese zuivelindustrie als geheel echter toch meer verantwoordelijkheden op zich moet nemen. Daarbij hoort ook de taak om minder melk te contracteren als de marktomstandigheden tegenzitten.

Versteijlen wees erop dat in vrijwel alle takken van industrie een soort van aanvoermanagement bestaat. Waarom zou de zuivel en melkveehouderij daar niet aan kunnen wennen, vroeg hij zich af.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Adriaan

  Franse zuivelbedrijven zijn al langer bezig de verwachte aanvoer in beeld te brengen en getuigen van meer realiteitszin dan de nederlandse die onder leiding van de RABO de glastuinders en de varkenshouders achterna gaan. Modern opgeleide managers en cooperatie gaat niet samen

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Piet, voor wat die productiekosten betreft zullen Afrika, Azië en Zuid Amerika inderdaad winnen. Ik vraag me alleen af voor hoelang. Deze werelddelen zullen zich ook steeds verder ontwikkelen. Niet alleen gaan de productiekosten omhoog, maar ook andere aspecten zullen ontwikkelen. Tenslotte vindt ontwikkeling plaats dáár waar voedsel is. Ik denk dat Europa zich in eigen voet schiet door de landbouw als iets van ondergeschikt belang te zien, als iets waar je je neus voor dient op te halen. Op termijn kon nog wel een blijken dat het kind met het badwater is weggegooid.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Exact Thuis en Kritische Lezer, ook jullie visie is het overdenken waard. Gisteren sprak ik met een directeur van een melkfabriek in de Duitse deelstaat Saksen, niet zo'n grote, 90 milloen liter melk per jaar verwerkt hij in Foliekaas. En stelde hem de vraag wat zijn visie is na 2015, antwoord; dat ligt aan de Nederlanders en de marktsituatie die er dan is op de Wereleldmarkt (?). Voor Duitsland geldt hoeveel wij (Dld.) overproduceren ten opzichte van het binnenlands gebruik, als wij onze overproductie in melkpoeder moeten omzetten komen wij Fonterra (Nieuw-Zeeland) tegen op de wereldmarkt. Daar heerst de wet van Vraag en Aanbod!!!... Die is onvoorspelbaar, dacht Herr Mayer van de Lausitzer-molkerei. Daarom is het verstandig niet zulke hoge financieringslasten op je hals te halen als in Denemarken (gem. 133.000,- Euro las ik vanmorgen), pieken en dalen zullen komen, daar mogen wij gerust rekening mee houden!!!... Verder blijft voorlopig de post loonkosten/grondgebruik hoog in west-Europa, ten opzichte van de tweede en derde wereld, denkt o.g.t. groeten, piet.

 • no-profile-image

  Hans

  "Het plan is de aanzwellende melkproductie te verkopen op allerlei exportmarkten in Afrika en Azië. Het bedrijf heeft daar een aantal goed lopende producten en markten en het voorziet dat het daar nog veel meer zuivel kan afzetten dan het nu doet"
  http://tinyurl.com/23e49dh Ik heb Nigeria als voorbeeld genomen. Ik vind dit gewoon écht niet kloppen, Wil je de vrije wereldmarkt op om te exporteren, prima , maar dan dan ook de grens open voor de import, en de subsidies en markt bescherming eraf. EU boeren jullie moeten kiezen, of het Canadees systeem of het Nieuw Zeelands systeem
  Maar wat ze nu van plan zijn is gewoon van 2 walletjes eten.

 • no-profile-image

  hendrik

  @ patrick.
  Kan je ook ooit iets positiefs zeggen over de landbouw of veehouderij in het algemeen en hoe komt het dat je zo'n hekel hebt aan alles wat te maken heeft met veehouderij? ben je vroeger gepest een boer?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ik ben het daar helemaal mee eens, Stammie. Toch beginnen ze zo langzamerhand te snappen dat voedsel produceren géén 'normale' economische activiteit is (zie forum prijsschommelingen bedreiging voor voedselzekerheid). Het 'vrije ondernemen' is dus nog lang niet in zicht. Ze zullen hoe dan ook een poot tussen de deur proberen te houden. Lees: wel de nadelen, niet de voordelen.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Hendrik 25/09 04:34 goeie vraag die je stelt. Vertel mij nu eens jouw positieve top 10. Laten we wel zijn, Cees Wantenaar en RFC hebben tunnelvisie, ze hebben horen zeggen de wereldbevolking stijgt, en de reactie is dan, mooi, dan kunnen wij meer geld verdienen. Ze rekenen zich al rijk, maar gebruiken de data van gisteren en oude modellen wat een doorn in het oog is.
  RFC is een multinational, geen coöperatie, ook al denken en hopen de boeren dat wel. Heb jij RFC zien zeggen tijdens de dip van 2009, boeren melk aub iets minder? Nee joh ze vonden het prima een lage prijs voor de grondstof. Nee de boeren in Nederland gingen bij vraag uitval meer melken, dat deden de Fransen niet. RFC wil wereld positie en misbruikt andere landen en culturen voor dat. De winst moet omhoog om de directeuren meer bonussen te geven. De invulling maakt ze niets uit, dus dumpen maar in derde wereld landen. Dan nog de RFC deal met Monsanto over *verantwoordelijke* soja, die is echt te schokkend voor woorden. De Chemie bedrijven die alles willen modificeren wat los en vast zit, daar gaat RFC een deal mee maken???????????? Wat een kneusen in het bestuur daar. Ik zie het al voor me, allemaal kijken ze elkaar aan, en niemand durft wat te zeggen omdat een ander ook niets zegt, en bang is voor zijn geld opleverende baantje. En dat allemaal op melk producten te maken en dat de consumenten op te dringen. Hendrik vertel mij eens wat jij er van vindt?
  Modificeren van gentech en de hele keten gaat op gen en DNA en embryo niveau grote schade toebrengen aan het leven van pasgeborenden op deze blauwe planeet. Wel hoe vreemd, mensen die zelf geboren zijn op deze manier, vernietigen toekomstige generaties en kinderen (en het rare is hun bloed eigen kinderen), en waarvoor??? Allemaal voor macht en briefjes papier waar een nummer op staat en dat geld genoemd wordt? Hoe ziek is RFC ==> Heeeeeel erg ziek.
  RFC zou een paling tak moeten beginnen met zwaar verontreinigde paling uit de Hollandse rivieren met dioxine en pcb´s. Of ze moeten een kip op de markt zetten dat resistent is voor antibiotica, dat zijn pas groeimarkten, en past precies bij het beleid van RFC, en je weet zeker dat je gesteund wordt door LNV en CDA en VVD, zodat je de wetten kunt manipuleren, dus success verzekerd.

 • no-profile-image

  gert

  gij gelooft het

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Ondernemen is een spannende bezigheid !!!... Daar hoort ook vrije export en import bij!!!... Zonder toeters en bellen!!!... Dat ben ik helemaal met Kritische Lezer, Stammie uit Twente en Hans uit Brasil eens!!!... Toch moeten wij één belangrijk punt niet over het hoofd zien, de productiekosten!!!... Daarom zullen Afrika, Azié en zuid-Amerika uiteindelijk winnen!!!... Voor Europa blijft dan alleen een lokale functie over!!!... Daarom doen bedrijven als FC-melkpoeder en Nordmilch nu al aan produktieontwikkeling buiten de EU !!!... Één schrale troost blijft natuurlijk, wie bereid is voor wereldmarktprijzen te produceren mag dat doen!!!... FC, heeft daar niets op tegen!!!!!..... Succes medestijders !!!...

 • no-profile-image

  exact

  Piet, je zegt het allemaal correct en je hebt overwinnaars en slachtoffers al in beeld gebracht. Dit dus bij een volledig vrije handel. Daar ben ik best voorstander van, maar dan wel eerlijke vrije handel. Maak wat mij betreft wereldwijd een handelsprotocol, waarbij zaken als dierenwelzijn, milieu, arbeidsbeloning, arboregelingen, verzekering, enz, goed zijn geborgd. Dat we allen overal ter wereld weten wat we eten en dat het verantwoord is geproduceerd. Dit laatste in de meest brede zin van het woord. Ik ben er van overtuigd dat het podium met overwinnaars er anders uit zal zien, alhoewel ik het niet zo belangrijk vind. Wie kan en voldoet mag blijven. Daarna zou je kunnen gaan bedenken dat wereldwijd onnodig rondslepen van grondstoffen (denk aan milieu!) misschien niet zo'n goed idee is. Erg onlogisch ook, maar die drive om dat te doen zal wegvallen, omdat de productiekosten wereldwijd richting vergelijkbaar niveau zullen komen, waardoor uitbuiting door een welvarende markt van kostenvoordelen elders tot het verleden behoort.

 • no-profile-image

  stammie

  Hans uit brasil, de subsidie eraf en geen marktbescherming meer, dat is toch ook precies wat er gebeurt na 2015! We zitten nu alleen nog even tussen de 2 systemen in dus wel prijsschommelingen maar niet vrij kunnen melken, wat mij betrefd mogen ze het quotum er morgen af doen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Cees Wantenaar, voorzitter van FrieslandCampina zegt melk maar raak tot dat je een slaaf bent van de RFC multinational. RFC gaat lekker andere markten voldumpen en daar boeren kapot maken en families vernietigen. RFC is een VOC multinational, en met recht van koninklijk statuut.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.