Home

Achtergrond 332 x bekeken

'Regels baseren op totale WKK-capaciteit niet eerlijk'

Milieuregels moeten per WKK (warmtekrachtkoppeling) worden toegepast. Bij bedrijven die meerdere WKK’s hebben moeten regels niet worden gebaseerd op de cumulatieve capaciteit.

Dat zei paprikakwekerij De Wieringermeer gisteren in een zaak bij de Raad van State.

Niet eerder is een oordeel geveld over de beoordeling van meerdere WKK’s op één bedrijf. Dat brengt met zich mee dat de uitspraak van de rechter precedenten schept. Het Haagse rechtscollege doet over zes weken uitspraak.

Het betreffende 80 hectare grote bedrijf uit Middenmeer ligt in glastuinbouwgebied Agriport A7 en telt vier WKK’s met een totale capaciteit van 56 megawatt. Het bedrijf heeft een milieuvergunning gekregen van de provincie Noord-Holland. Omdat de capaciteit de 50 megawatt-grens overschrijdt zijn de milieu-eisen scherper dan gewoon. De Wieringermeer staat niet alleen: steeds meer bedrijven groeien zo groot dat ze niet met één WKK toekunnen.

Volgens het bedrijf is de door de provincie toegepaste zogenoemde BREF LCP-regeling niet bedoeld voor glastuinbouwbedrijven, maar voor grote installaties die elektriciteitsbedrijven inzetten. In het geval van dit bedrijf staan de installaties volgens het bedrijf enkele honderden meters uit elkaar, en zouden ze apart moeten worden beoordeeld.

Doordat de capaciteit van de vier WKK’s is opgeteld, moet het bedrijf bovendien werken met de best beschikbare technieken. Volgens de regels betekent dit voor iedere WKK een rookgasreiniger. Het bedrijf vindt de termijn waarbinnen deze moeten worden geplaatst, twee jaar, niet redelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.