Home

Achtergrond 190 x bekeken 3 reacties

Rabobank gaat uit van langer hersteltermijn glastuinbouw

De meeste glastuinbouwbedrijven hebben door de crisis geen eigen vermogen en zullen vijf jaar nodig hebben om de financieringseis van 25 procent eigen vermogen op te bouwen.

Dat stelt directeur Food en Agri van de Rabobank in het Financieele Dagblad. De hersteltermijn van vijf jaar is langer dan de Rabobank in 2009 nog verwachte. Toen stelde de bank dat in 2011 pas een prijsherstel zou optreden en de jaren 2012 en 2013 nodig zouden zijn om te herstellen. Nu heeft het prijsherstel in 2010 opgetreden, maar verwacht de bank toch dat de investeringsactiviteiten achter zullen blijven. Duijzer stelt in het interview verder dat de bank de strenge financieringseisen overeind houdt. Andere sectoren als de melkveehouderij zullen sneller herstellen, verwacht hij.

De bank schat dat de gemiddelde prijs van komkommers dit jaar 35 procent hoger is dan 2009. Voor tomaten ligt die prijs zelfs 50 procent boven vorig jaar.

Volgens Duijzer heeft de crisis ook een heilzame uitwerking gehad. Er is een voorlopig einde gekomen aan de teeltuitbreiding, ook hebben bedrijven meer aandacht besteed aan het versterken van de interne organisatie. Daar lag volgens de bank in het verleden een pijnpunt. Nu zegt Duijzer dat 90 procent van de bedrijven de problemen nu onder controle heeft.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Rabo wenst dat de glastuinbouw in vijf jaar weer voldoend everdient heeft. Lees ik in een nader srtikel >Glastuinbouw is milieu onvriendelijker en duurder dan import<. Hoe lang hebben onze kassen dan nog, als de import uit zonnige oorden milieu en financieel goedkoper zijn? Wordt dit Rabo geleide productie tot het moment dat de glastuinbouw financieel de deur kan sluiten zonder dat Rabo een scheur in de broek heeft?

 • no-profile-image

  Jan Cynisch

  Valt mee an. De Rabo zit er ook tot haar nek in. Bedrijven zijn onverkoopbaar. Dan mag je alsctuinder nog wel ff doorgaan.

 • no-profile-image

  Jan Cynisch

  Wat verstaan we onder eigen vermogen? Ik heb ontdekt dat dit een heel rekbaar begrip is. Je denkt zomaar: dat is dus gewoon een kwart van het totale vermogen......... ja ja

Of registreer je om te kunnen reageren.