Home

Achtergrond 187 x bekeken

Raad en Commissie voor rechter over gebrek aan transparantie

ClientEarth daagt de Europese Raad en de Europese Commissie voor het Europese Hof van Justitie.

Volgens ClientEarth schenden de Brusselse bestuurders de EU-regels die gelden voor transparant bestuur. "Het gebrek aan transparantie is endemisch geworden in de Europese instituten."

ClientEarth stelt dat de Raad en de Commissie systematisch weigeren subsidies te geven aan onderzoeken die de schadelijkheid van biobrandstoffen aantonen. Bovendien zou de Commissie opzettelijk wetenschappelijke informatie achter houden omdat daaruit zou blijken dat biobrandstoffen slecht zijn voor het milieu en het klimaat. De onderzoeken zouden de maatregelen ondergraven die de Raad en de Commissie hebben ingesteld om het gebruik van biobrandstoffen te bevorderen. “De Raad en de Commissie schenden hiermee de eigen EU-regels die gelden voor transparantie.”

ClientEarth is een advocatencollectief dat zich richt op de bevordering van duurzaamheid en milieubescherming. De aanklacht tegen de Raad en de Commissie wordt gesteund door Transport en Environment, het European Environmental Bureau en BirdLife International.

Het gebrek aan transparantie blijkt volgens ClientEarth ook uit de problemen die burgers ondervinden wanneer ze toegang willen tot officiële EU-documenten. Hierover gaat ClientEarth een aparte procedure volgen bij het Hof tegen de Raad en de Commissie. ClientEarth stelt dat de Commissie werkt aan nieuwe regels die de transparantie verder zullen verminderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.