Home

Achtergrond 236 x bekeken

Plan verbranden koran 'idioot en gevaarlijk'

Het plan van de predikant van een kleine protestantse kerk in Florida om zaterdag, op 11 september, korans te verbranden, is ”idioot en gevaarlijk”.

Dat zei de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder dinsdag (lokale tijd) na afloop van een overleg met religieuze leiders in Washington.

Holder besprak met zijn gesprekspartners mogelijkheden om iets te doen aan de toenemende anti-islamitische sentimenten in de Amerikaanse samenleving in de aanloop naar de herdenking van de terreuraanslagen die zaterdag exact negen jaar geleden werden uitgevoerd in New York en Washington.

Voorganger Terry Jones van het protestantse Dove World Outreach Center in de stad Gainesville stelt dat de door hem georganiseerde ’Internationale Verbrand een Koran-dag’ is bedoeld ”om hen te herdenken die op gruwelijke wijze werden vermoord op 11 september” en om ”de radicale elementen binnen de islam” een waarschuwing te geven.

Jones en zijn volgelingen willen tweehonderd exemplaren van het voor moslims heilige boek in brand steken. De brandweer heeft geen toestemming gegeven voor de verbranding, maar de politie kan pas ingrijpen als de organisatoren de stapel korans zaterdag in de fik steken.

Het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken gaven net als Holder verklaringen uit tegen het omstreden plan van Jones. Een woordvoerder van het ministerie omschreef de actie als provocerend, oneerbiedig, intolerant en tweedracht zaaiend. ”We zouden graag zien dat meer Amerikanen opstaan en zeggen dat dit niet past bij onze Amerikaanse waarden. Sterker nog, deze acties zijn in zichzelf on-Amerikaans”, aldus de zegsman.

Holder sprak achter gesloten deuren met hoge vertegenwoordigers van de Rooms-Katholieke kerk, van de Nationale Raad van Kerken en van enkele prominente joodse organisaties. De aanwezigen gaven naderhand een verklaring uit, waarin staat dat ze ”gealarmeerd zijn door de anti-islamwaanzin” onder sommige landgenoten. Wie in de Verenigde Staten een religie aanvalt, valt volgens de opstellers van de verklaring ”de religieuze vrijheid van alle Amerikanen aan”.

De geestelijken veroordelen verder de ”misinformatie en uitgesproken onverdraagzaamheid” tegen moslims in de VS. Die werd onder meer zichtbaar in de uiterst negatieve reacties op de plannen voor de bouw van een islamitisch centrum in de omgeving van de rampplek Ground Zero in New York.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.