Home

Achtergrond 306 x bekeken 2 reacties

Phytophthora wordt niet meer gemeld

De aardappelziekte phytophthora komt meer voor dan adviesbureau Dacom kan weergeven.

Dat zegt Dacom-directeur Peter Raatjes. "Als het seizoen ten einde loopt, nemen mensen niet meer de moeite om haarden te melden", legt Raatjes uit. "Ik weet dus wel zeker dat er meer haarden zijn dan bij ons bekend zijn." De druk is het grootst in gebieden waar het veel heeft geregend.

Aardappeltelers spuiten veelvuldig tegen phytophthora, maar door de vele neerslag is het onmogelijk om het gewas 100 procent te beschermen. "De druk is hoog en binnen een paar dagen is de bescherming weggeregend. Daar kan een teler niets aan doen."

Hierdoor neemt het risico op knolziekte toe. Raatjes adviseert telers dan ook in dit stadium van de teelt middelen toe te passen die ook knolbescherming bieden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  phytophthora

  Er wordt al weken niet gemeld dat er phytophthora in de gangbare percelen zit, in heel veel percelen zit phytophthora, de kaart had rood moeten zien van de vlekken. maar als de telers zelf iets vinden geven ze het niet op, ze schamen voor zichzelf.
  Op deze manier weet het advies systeem niet of er phytophthora is, dus krijgt de boer een verkeerd advies!
  Het systeem werkt dus niet echt goed, dus waar komt de phytophthora dan vandaan? natuurlijk de biologische aardappelen

 • no-profile-image

  henk

  t'zal mij een worst wezen ik heb ze af land verkocht had ook wat phytophtora in de knollen maar ze wilden ze maar wat graag hebben. ben al 3 dagen bezig mn geld aan het tellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.