Home

Achtergrond 157 x bekeken

Overheid blijft zoeken naar personeel

De overheid blijft de komende jaren kampen met vacatures waarvoor moeilijk mensen te vinden zijn.

Daardoor kan de noodzaak om mensen van buiten in te huren weer groter worden. Om hier minder afhankelijk van te zijn, zullen vraag en aanbod beter op elkaar moeten aansluiten.

Dat staat in een analyse van de arbeidsmarkt in het openbaar bestuur, die staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Door de forse bezuinigingen die eraan zitten te komen, verdwijnen veel banen. Maar als de arbeidsmarkt aantrekt en veel ambtenaren met pensioen gaan, krijgt de overheid het toch moeilijk in de slag om gespecialiseerd personeel.

Personeel bij de overheid moet aan steeds hogere eisen voldoen. Ambtenaren moeten steeds meer inspelen op digitalisering en moeten beter met het publiek kunnen omgaan. Ook in andere sectoren zijn medewerkers met deze vaardigheden gewild. Daardoor wordt het voor ministeries, gemeenten en andere overheidsinstanties moeilijk om ze binnen te halen.

Onvervulde vacatures kunnen de overheid noodzaken gespecialiseerd personeel in te huren. Maar het inhuren van personeel van buiten ligt gevoelig in de Tweede Kamer. Sinds vorig jaar mogen departementen hoogstens 13 procent van hun personeelsbudget hieraan uitgeven. De voltallige Kamer wil dit terugbrengen tot 10 procent.

Bijleveld stelde dat dit in 2010 niet meer gaat lukken, maar beloofde wel te gaan bekijken of ministeries volgend jaar minder geld aan externen kunnen uitgeven. Vorig jaar huurden de ministeries voor een bedrag van 1284 miljoen euro aan personeel van buiten in. Dat is 65 miljoen meer dan een jaar eerder, een stijging van ruim 5 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.