Home

Achtergrond 224 x bekeken

Oude en jonge garde sorteren

Jannes Wierenga sorteert met kleinzoon Tiemen pootaardappelen van het ras Seresta. Zoon Simon leidt feitelijk het Groningse bedrijf, maar zowel de oudere als de jongere garde dragen bij.

Wierenga gebruikt de poters zelf voor de teelt van fabriekers. Ondanks een droog voorjaar en een natte tweede week van juli, heeft het gewas zich goed gehouden. De opbrengst bedraagt circa 26 ton bruikbare poters per hectare. Foto Koos van der Spek

Twee ooievaars zoeken eten tussen de kuilbalen bij het Drentse De Groeve. Een reiger kijkt op afstand toe.Foto Koos van der Spek

Bezoekers van de open dag bij de familie Van den Goor bekijken de werking van een reinigingsinstallatie. De installatie staat in de nieuwe vleesvarkensstal. Daarin is plaats voor bijna 3.000 vleesvarkens. De stal is voorzien van directe ventilatie via de ruimte onder het voerpad. De ventilatielucht wordt tevens gerecirculeerd en gekoeld. Voor de behuizing van de varkens is gekozen voor een betonnen hokinrichting. Per hok zijn er twee voertroggen aanwezig, die een uitstroming van binnen naar buiten hebben. Foto Twan Wiermans

Bollentelers bekeken vandaag de proeven die door Proeftuin Zwaagdijk zijn uitgevoerd met de ontsmetting van bollen. Door de bollen vóór het planten te ontsmetten verkleint de teler de kans op aantastingen door virussen en schimmels. Telers zijn erg geïnteresseerd in bolontsmetting, constateert Ronald Hand van de proeftuin. "Er zijn zeker 250 bezoekers geweest. Dat is meer dan vorig jaar. De telers gebruiken de bijeenkomst ook om bij te praten. Tevens konden telers hun spuitlicentie verlengen. We houden de open dag altijd na het rooien en voor het planten." Het onderzoeksbedrijf heeft proeven gedaan met ontsmettingsmiddelen van vijf fabrikanten. Dat zijn BASF, Bayer CropScience, Certis Europe, Makhteshim Agan en Modify. Ook zijn proeven gedaan met middelen die toeleverancier Agrifirm heeft ingebracht voor het onderzoek. Hand: "De middelen zijn getest op effectiviteit, veiligheid en duur van de werking." Foto Wick Natzijl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.