Home

Achtergrond 218 x bekeken

Oprichting geiten-NZO maand vertraagd

De oprichting van een branche-organisatie voor de geitenmelkverwerkers vordert gestaag ondanks een vertraging met ruim een maand.

Dit zegt Nico Verduin, die door initiatiefnemers Bettinehoeve, CBN en Amalthea Van Dijk is aangesteld om een sectororganisatie op te richten naar voorbeeld van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). Verduin had zich bij de bekendmaking van het initiatief voorgenomen om per 1 september een oprichtingsbijeenkomst te hebben belegd voor de nieuwe organisatie. Dat is niet gelukt.

Verduin wijt dat deels aan zijn eigen iets te grote optimisme. Deels is het volgens hem ook veroorzaakt door het feit dat de Q-koorts hem en anderen in de geiten- en schapensector veel meer tijd blijft kosten dan waar mee was gerekend. Op één na heeft Verduin nu wel alle be- en verwerkers van geitenzuivel gesproken die hij wilde spreken. Zijn verwachting is nu dat de oprichtingsvergadering van de nieuwe geitenzuivelorganisatie kort na 1 oktober zal plaatsvinden. Verduin wil op die bijeenkomst een blauwdruk voor de nieuwe organisatie kunnen presenteren, inclusief een onderbouwing van de kosten daarvan.

Veel bedrijven zien volgens Verduin het nut van een eigen sectorale zuivelorganisatie terdege in, al erkent hij ook dat er nogal wat achterdocht en argwaan is te overwinnen. Onder veel geitenhouders en verwerkers van geitenzuivel heerst nogal wat argwaan. Ze vrezen de lange arme van Amalthea en de ZLTO achter het initiatief en staan daarom niet altijd te popelen om mee te doen.

Verduin meent dat gezien de samenstelling van de groep initiatiefnemers, er geen vreest hoeft te bestaan voor een ZLTO-dominantie. Toch vindt hij het goed dat bij dit punt van zorg wordt stilgestaan. Er is in de afgelopen jaren nogal wat gebeurd in de melkgeitenhouderij en alle pijnpunten moeten op tafel kunnen komen, vindt hij. Toch wil hij er voor zorgen dat de nieuwe brancheorganisatie een onafhankelijk club wordt, die een aantal technische zaken regelt en ook een breed overlegplatform kan zijn.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.