Home

Achtergrond 280 x bekeken

Ook FO Licht verwacht minder tarwe

Analysebureau FO Licht verwacht dat de wereld dit seizoen 641,2 miljoen ton tarwe produceert. Dat is 4 miljoen ton minder dan het bureau eerder inschatte en 5 procent lager dan vorig jaar is geoogst.

FO Licht schat de tarweproductie iets hoger in dan de Rabobank, die in de laatste prognose uitkwam op 639 miljoen ton. FO Licht verwacht dat de tarweproductie in Canada toch gaat meevallen nadat afgelopen voorjaar een areaal zo groot als Nederland niet is ingezaaid vanwege overvloedige regenval.

Het Duitse marktbureau verwacht een Canadese tarweproductie van 22 miljoen ton. Dat is 2 miljoen ton meer dan eerder gedacht. Maar de productie in Canada ligt wel 17 procent onder die van vorig jaar.

De productie in Rusland valt met 42 miljoen ton 32 procent lager uit dan vorig jaar, stelt FO Licht. De EU heeft dit jaar 135,9 miljoen ton geoogst. Dat is 2,5 procent minder dan vorig jaar.

Gezien de productiedalingen in Rusland en de EU verwacht FO Licht dat er dit seizoen 2010/2011 veel tarwe wordt gekocht in de VS, Canada en Australië. “De traditioneel belangrijke tarwe-exporteurs kun je dit seizoen verdelen in landen die wel en landen die niks kunnen exporteren”, zegt analist Keith Flury.

Flury verwacht dat de hogere tarweprijs er toe leidt dat akkerbouwers op het noordelijk halfrond dit najaar meer tarwe zaaien. “Dat beïnvloedt de beschikbaarheid van land in 2011 voor de inzaai van voorjaarsgewassen, zoals mais en sojabonen.”

Flury constateert dat er steeds meer vraag komt naar graan. “Bij tarwe wordt de twee na grootste productie ooit gerealiseerd. Dit seizoen oogst de wereld een recordhoeveelheid mais. En toch zie je dat de prijzen blijven stijgen.”

Op de termijnmarkt in Parijs noteerde tarwe afgelopen vrijdag 232 euro per ton. Dat is de hoogste notering in ruim twee jaar. De maisnotering steeg in Parijs naar bijna 200 euro. Op de termijnmarkt in Chicago bereikte de maisnotering afgelopen vrijdag de hoogste stand sinds oktober 2008.

Of registreer je om te kunnen reageren.