Home

Achtergrond 309 x bekeken 2 reacties

Oogst 2010: lastig maar mooi

Grillig groeiseizoen, spannende oogsttijd, maar goede kans op een mooie afloop.

Tijdens de oogst balt zich samen wat het boerenvak zo mooi maakt. Om te beginnen de oogst als belevenis. Daarmee bedoel ik niet het romantische plaatje aan de buitenkant: de combine die door de tarwe ronkt, de maaier die brede stukken geurend gras in het zwad legt. Die bak koffie samen met oogstgenoten met de rug tegen de trekkerband. Ik doel op het gevoel van binnen. Zeg maar het vuur dat brandt. Nú moet het gebeuren, hier doen we het voor. Hier heb ik het land voor geploegd, zaaiklaar gemaakt, gezaaid of gepoot, de gewassen verzorgd. Nu moet er letterlijk geoogst worden. Dat geeft energie, groene energie in optima forma.

Maar tijdens de oogst, dat moment suprême, laat zich ook die andere kant van het boeren gelden. De openlijke afhankelijkheid van het weer dat zich dit seizoen wel heel duidelijk manifesteert. Eerst een koude, sneeuwrijke winter. Gevolgd door een lang, droog en koud voorjaar. De zomer was er een van extremen: hevige (onweers)buien met regelmatig veel wateroverlast. En begin juli wekenlang bloedheet met temperaturen tot ruim boven de 30 graden. Een stabiele nazomer bleef ook uit, waardoor de oogst van akkerbouwgewassen tot nog toe er een is van hollen en stilstaan.

De derde factor die zich opdringt tijdens de oogst is de ratio. Hoeveel oogst ik, wat is de kwaliteit van de gewassen en wat doet de prijs? Vorige week berichtte Boerderij dat de aardappeloogst in Nederland 10 tot 15 procent lager zal uitvallen. Uit heel Europa komen dat soort getallen. Door het extreem wisselvallige weer houdt de kwaliteit van de gewassen ook niet over. De prijsvooruitzichten zijn dan ook erg positief. De aardappelprijs zal flink stijgen, de uienprijs blijft nog even stabiel maar zal daarna doortrekken en de tarweprijs blijft maar in de lift. Heel goed mogelijk dat volgend jaar, terugkijkend op het extreem wisselvallige oogstjaar 2010, de rationele eindconclusie luidt: een lastig maar uiteindelijk mooi jaar.

Foto

Rochus Kingmans

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mark Baert

  Geachte heer Kingmans,

  Bij deze wil ik toch even reageren op uw commentaar in boerderij nr. 52.
  “Heel goed mogelijk dat we volgend jaar terug kijken op een lastig maar uiteindelijk mooi jaar “. Ook ik als loonwerker heb de hoop dat mijn klanten op een financieel mooi jaar kunnen terugkijken en dat alles uit de grond gehaald kan worden. Als het mijn klanten niet goed gaat, gaat het ons bedrijf ook niet goed.

  De meeste loonwerkers echter kunnen een mooi financieel jaar wel op hun buik schrijven.
  De tarieven liggen vast en een vlotte oogst is haast niet meer mogelijk.
  Bloed, zweet en veel geld gaat het ons kosten om alles aan de kant te krijgen. Grote investeringen worden er op dit moment door loonwerkers gedaan om over het land te kunnen (rupsen), en om de modder te kunnen verwerken.
  Ook ons bedrijf heeft al ruim € 20.000,= geïnvesteerd in nieuw rubber voor onder de machines en rooimatten met grotere steek, grote kans dat daar nog kapotte hydromotoren en hydropompen bij komen.

  Maar goed, we zitten in een schip en we moeten varen. En gevaren zal er worden, door ons loonwerkers. Hoeveel tegenwind er ook staat.
  Ik hoop alleen dat mijn klanten voldoende geduld en respect kunnen opbrengen om de gehele oogst van de akkers te krijgen.
  Ik hoop ook dat in de communicatie naar ons loonwerkers toe niet de zinnen “NU MOET er letterlijk geoogst worden” en “ NU MOET het gebeuren” worden gebruikt zoals dhr.Kingmans die wel gebruikt.

  Door het gebruik van deze woorden ondervinden wij loonwerkers en medewerkers veel stress. Personen in stress kunnen niet goed meer functioneren, en goed functioneren kan de komende periode wel eens van essentieel belang zijn om alles aan de kant te krijgen.

  Loonbedrijf BAERT BV , het bedrijf waar bijna alles kan,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, maar niets MOET.

  Mark Baert , Koewacht.

 • no-profile-image

  overijsselse melkveehouder

  2010 is een complete nachtmerrie,
  het weer is vrijwel geen dag normaal
  geweest,U leeft in een andere wereld
  meneer Kingmans,aan 2010 is
  helemaal niks moois aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.