Home

Achtergrond 385 x bekeken 3 reacties

OR: Waiboerhoeve en Spelderholt open houden

De ondernemingsraad van de Animal Sciences Group van Wageningen UR vindt dat de praktijkbedrijven Waiboerhoeve (melkvee) en Spelderholt (pluimvee) vooralsnog overeind moeten blijven.

De OR vindt het niet voor de hand liggen om een melkveeproefbedrijf bij Leeuwarden in stand te houden. De ASG-directei moet opnieuw met de provincie Friesland om tafel over de functie die Nij Bosma Zathe kan vervullen. Als uit dat overleg geen goed resultaat komt, moet het praktijkbedrijf sluiten, zegt de ondernemingsraad in een advies aan de directie.

Sluiting van het Spelderholt is gezien het maatschappelijk belang van het pluimveeonderzoek in Nederland en de aanzienlijk groeiende onderzoeksomzet niet passend het pluimveebedrijf af te stoten. Daarmee zou op termijn het onafhankelijke pluimveeonderzoek in Nederland teniet worden gedaan.

De ondernemingsraad is voor de concentratie van de melkveeproeffaciliteiten, maar alleen als dat in Lelystad gebeurt. Bovendien moet gekeken worden naar de kosten van de praktijkbedrijven. Dat geldt niet alleen voor de Waiboerhoeve, maar ook voor het pluimveepraktijkbedrijf Spelderholt, dat in de ogen van de OR in elk geval tot 1 januari 2015 open moet blijven.

De directie van ASG heeft in een voorgenomen besluit aangekondigd van plan te zijn van de melkveeproefbedrijven alleen Nij Bosma Zathe overeind te houden. De proefbedrijven Aver Heino, Zegveld en Cranendonck staan op de nominatie te worden gesloten. Belanghebbenden uit de sector hechten te winig aan het voortbestaan van deze bedrijven. De Animal Sciences Group kan de verliezen van die lokaties niet voor haar rekening nemen, zegt de OR.

De OR vraagt de directie duidelijk te maken, wat de echte kosten zijn en wat niet. “Hierdoor moeten deze bedrijven in de toekomst duurzaam en kostendekkend te exploiteren zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ??

  Dit wisten ze toen der tijd ook wel, toen Bosma werd gebouwd, het verhaal deed toen al de rond dat het een max 10 jaar open zou blijven. Hoe geld verspillen.

 • no-profile-image

  gert

  De WUR en ASC slokken per jaar zo,n 5 miljard euro per jaar op ,waarvan veel hoogleraren ook nog boven de balkenende norm zitten

 • no-profile-image

  Moos

  Dankjewel Gert voor deze uiterst relevante informatie. En ook al bijna in goed Nederlands.

  Persoonlijk vind ik het ee goede zaak dat er nog eens goed gekeken wordt welke proefbedrijven er nu echt gesloten dienen te worden. Zijn we nu eindelijk eens af van dat korte termijn denken?

Of registreer je om te kunnen reageren.