Home

Achtergrond 179 x bekeken 1 reactie

OPEC staat stil bij 50-jarig bestaan

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) heeft vandaag stilgestaan bij haar vijftigjarige bestaan.

Het oliekartel denkt dat ruwe olie nog decennialang de belangrijkste energiebron zal zijn in de wereld, zo zei secretaris-generaal Abdullah al-Badri in zijn jubileumrede. "We hebben genoeg reserves in onze lidstaten en in andere werelddelen om de wereld nog voor de komende vijftig jaar van olie te voorzien'', aldus el-Badri. Hij benadrukte wel dat de OPEC de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen aanmoedigt.

De OPEC werd op 14 september 1960 in Bagdad opgericht door Saudi-Arabië, Iran, Irak, Venezuela en Koeweit om meer invloed uit te kunnen oefenen op de eigen olieproductie en de prijzen. Tegenwoordig bestaat het kartel uit twaalf leden met landen als Angola, Libië, Nigeria en Ecuador. De OPEC-leden zijn goed voor ongeveer 40 procent van de wereldwijde olieproductie en 60 procent van de bewezen olievoorraden in de wereld.

Volgens al-Badri zijn er veel uitdagingen waar de OPEC in de toekomst voor staat. Hij noemde de overstap op nieuwe technologieën, het doen van diepzeeboringen en het vinden van oplossingen voor het nijpende gebrek aan gespecialiseerde oliewerkers.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Microbe

    Een groot Kartel en desondanks mogen ze zaken doen met de EU(...?....).

Of registreer je om te kunnen reageren.