Home

Achtergrond 202 x bekeken

OM: Zaak Dino Soerel in liquidatieproces

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft Dino Soerel gedagvaard binnen het liquidatieproces Passage, dat al sinds februari 2009 gaande is.

Dat heeft het OM vandaag bekendgemaakt. Soerel wordt ervan verdacht dat hij opdracht heeft gegeven voor twee liquidaties. Hij werd eind augustus gearresteerd in het kader van een drugszaak, na enkele jaren voortvluchtig te zijn geweest. Dinsdag werd hij in zijn cel aangehouden voor de liquidatiezaak.Vandaag is Soerel voorgeleid aan de rechter-commissaris, die zijn bewaring heeft bevolen.

De 49-jarige Soerel wordt er tevens van verdacht dat hij leiding heeft gegeven aan een criminele organisatie, die het plegen van levensdelicten als oogmerk had. Als Soerel aan het begin van het Passageproces niet voortvluchtig was geweest, dan was hij gelijk met andere verdachten in dat proces voor de rechter gebracht, aldus het OM. Het OM wil dat de 'Passagekamer' van de rechtbank, onder voorzitterschap van Frits Lauwaars, zich ook over de zaak-Soerel buigt, wegens de sterke samenhang met de zaken tegen de overige verdachten.

Op 5 oktober houdt de rechtbank een regiezitting in het proces Passage. De advocaten van Soerel kunnen dan zogeheten onderzoekswensen kenbaar maken, zoals het horen van getuigen. Daarna zal de rechtbank moeten beslissen over het verdere verloop van de zaak.

Het proces Passage liep in eerdere fasen al ettelijke malen forse vertraging op. Het eindvonnis was een maand geleden nog voorzien voor de zomer van 2011. Naar verwachting zal de komst van Soerel opnieuw tot vertraging leiden.

Het megadossier Passage omvat een reeks afrekeningen in de onderwereld, dan wel pogingen daartoe. Een aantal moorden werd gepleegd in 1993. De moorden waartoe Soerel opdracht zou hebben gegeven, dateren uit 2005 en 2006. Het gaat om respectievelijk Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Kroongetuige Peter la S. heeft belastend over Soerel verklaard. Hij is evenwel niet de enige: ook anderen hebben in de richting van Soerel gewezen, onder wie de anonieme getuige van het OM, Q5. Deze heeft verklaard dat Soerel samen met Willem Holleeder liquidaties heeft verordonneerd. Holleeder, die momenteel vastzit voor afpersingen, is geen verdachte in Passage.

Eind vorig jaar werd Soerel door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot acht jaar cel, wegens internationale drugshandel. Deze zaak loopt nog in hoger beroep.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.