Home

Achtergrond 151 x bekeken

OM: Marco Kroon staat eind november terecht

Militair Marco Kroon, die vorig jaar voor zijn heldhaftig optreden in Afghanistan werd onderscheiden met de Militaire Willemsorde, moet op 29 november terechtstaan.

Dat maakte het Openbaar Ministerie in Den Bosch maandag bekend. Kroon wordt verdacht van "het voorhanden hebben en verstrekken van enkele stroomstootwapens en het meermalen voorhanden hebben van kleine hoeveelheden harddrugs voor eigen gebruik''.

De Volkskrant meldde zaterdag al dat Kroon zou worden vervolgd wegens overtreding van de Opiumwet en de wet Wapens en munitie. Het Openbaar Ministerie wilde daar toen niet op reageren.

Kroon runt een café in Den Bosch en heeft altijd tegengesproken dat hij betrokken is geweest bij handel in verdovende middelen. Hij stelde wel dat hij in zijn café zakjes had gevonden waar vermoedelijk drugs in hadden gezeten.

Koningin Beatrix sloeg Kroon in mei vorig jaar tot Ridder in de Militaire Willemsorde. Hij was de eerste militair in ruim een halve eeuw die deze zeldzame eer als individu te beurt viel. De kapitein van het Korps Commandotroepen (KCT) kreeg de onderscheiding voor de manier waarop hij leiding gaf aan een peloton dat acties uitvoerde in Afghanistan.

Als Kroon meer dan een jaar gevangenisstraf krijgt, moet hij zijn onderscheiding inleveren. In de aanklacht, die eind deze maand bekend wordt gemaakt, zou volgens ingewijden evenwel geen sprake zijn van vergrijpen waar meer dan een jaar celstraf op staat.

De zaak wordt behandeld door de militaire rechtbank in Arnhem. Justitie ziet nog meer personen als verdachte. Of zij ook worden vervolgd, is nog niet bekend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.