Home

Achtergrond 323 x bekeken 1 reactie

Nieuwe wegen verkennen

landbouw is niet in verwarring , zoals actiegroep beweert, maar zoekende.

‘De melkveesector is in verwarring’ hoorde ik Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier vorige week zeggen in een tv-uitzending van Nieuwsuur. De uitzending was gewijd aan een rapport van de dierenorganisatie, waarin ze haar zorg uitspreekt over de schaalvergroting (‘industrialiseringsslag’) in de melkveehouderij, waardoor de koeien steeds meer jaarrond binnen staan. Met uier- en klauwproblemen als gevolg. Met ‘verwarring’ doelde Van de Wouw op het idyllische beeld dat reclame-uitingen nog steeds schetsen: koeien in de wei en soms zelfs nog die goeie, ouwe melkbus. Maar hij doelt ook op de in zijn ogen eenzijdige focus op schaalvergroting. In de melkveehouderij, maar ook in andere sectoren.

De term ‘verwarring’ vind ik misplaatst. Want de landbouw zoekt wel degelijk naar andere wegen. Enerzijds om schaalvergroting hand in hand te laten gaan met een beter dierenwelzijn en diergezondheid. Zo is de melkveehouderij al sinds 2005 met het Uier Gezondheids Centrum Nederland (UGCN) bezig het aantal gevallen van uierontsteking te verminderen. Anderzijds werkt de landbouw aan het opzetten van meer kleinschalige productieketens. In een tv-uitzending van de Keuringsdienst van Waarde vorige week kwam dat mooi tot uitdrukking. Daarin werd verteld wat het verschil is tussen varkensvlees zonder Dierenbeschermings-ster, met een ster, twee sterren en drie sterren. En afgelopen vrijdag was er het eerste Beter Eten Congres, gewijd aan wat de Brabantse organisator Agro & Co Real Food noemt. Een verzamelnaam voor biologische, authentieke, streek-, milieukeur-, scharrel- en smaakvolle producten. Agro & Co is een initiatief van onder meer ZLTO en Brabantse Rabobanken om ondernemers te helpen bij meer vraag- en marktgericht ondernemen.

Kortom: de landbouw is niet in verwarring maar zoekt. En ja, dat gaat met vallen en opstaan. Maar zijn we zo niet allemaal groot geworden?

Foto

Rochus Kingmans

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Rochus. Ik kan je conclusie onderschrijven, met zoekende . Ik denk echter dat de wetenschap die zoekende is naar Dierwelzijn en Gezondheid zich eens moet afvragen wat de residuen van gewasbeschermingsmiddelen in het voer doen. Als voorbeeld noem ik de nieuwe max. grens 20mg/kg RoundUp in soja, mais ja in alle voeder en voedsel producten. Terwijl wetenschappers in Zuid Amerika, Frankrijk bij 2 mg / kg reeds afwijkingen vinden bij de geboren en niet geboren vruchten van proefdieren. We stapelen nl. de max. toegestane residuen per product (berekent als dit product alleen besmet is) op. Hier zou de sleutel kunnen zitten voor een betere gezondheids zorg.

Of registreer je om te kunnen reageren.