Home

Achtergrond 203 x bekeken

’Niet korten op Europees boerengeld’

De Franse landbouwminister Bruno le Maire en zijn Duitse ambtgenoot Ilse Aigner zeggen dat boeren er niet financieel op achteruit mogen gaan in het nieuwe Europees beleid.

Dat schrijven de twee bewindslieden in een gezamenlijke visie op het landbouwbeleid. De twee ministers zijn het niet eens geworden over de financiering van het beleid, zo blijkt uit de visie die in Berlijn is gepresenteerd.

De twee landbouwministers leggen een groot accent bij het behoud van het systeem van twee pijlers, waarbij de inkomenstoeslagen en marktondersteuning in de eerste pijler zijn onder gebracht en de plattelandsontwikkeling in de tweede pijler.

Beide bewindslieden willen werken voor onder meer behoud van marktinstrumenten als interventie en private opslag ter voorkoming van crisissituaties, meer markttransparantie ten behoeve van de landbouwondernemers, een blijvende centrale rol van ontkoppelde premies en onderzoek naar mogelijkheden voor de instelling van risicofondsen.

Een vergroening van het landbouwbeleid moet duidelijke voordelen hebben voor boeren, het platteland en het milieu. Lidstaten en boeren mogen er geen financieel nadeel van hebben. Het beleid moet echter wel vereenvoudigd worden en lidstaten moeten – binnen zekere marges – de ruimte krijgen om zelf accenten te leggen, bijvoorbeeld bij de verdeling van de directe betalingen.

Minister Gerda Verburg zegt in een eerste reactie op het Frans-Duitse stuk, dat ze er veel in terugziet van de houtskoolschets, die ze twee jaar geleden heeft gepresenteerd, zonder het op alle punten eens te zijn. ”Twee grote landen maakten keuzes, met een prima standpunt met nadruk op de landbouw als een sterke pijler in het gemeenschappelijk beleid. Het stuk legt nadruk op innovatieve en duurzame landbouw, waarbij boeren worden beloond voor maatschappelijke diensten.”

De minister voegt eraan toe dat een sterk landbouwbeleid een stevig budget behoeft, zonder dat ze daarmee ook zegt dat boeren er individueel niet financieel op achteruit mogen gaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.