Home

Achtergrond 393 x bekeken 2 reacties

‘Net zo veel mest uitgereden als vorig jaar’

Er is dit jaar gemiddeld net zoveel dierlijke mest uitgereden als vorig jaar. Dat stelt DCA Mest-Markt op grond van eigen onderzoek.

Veehouders speculeerden in het voorjaar echter op lage prijzen voor de afzet van dierlijke mest waardoor de putten veel voller zitten dan gebruikelijk.

Dat evenveel mest is uitgereden is opmerkelijk gezien het korte voorjaar en natte najaar. De verlenging van de uitrijperiode op zand en löss heeft daar waarschijnlijk fors aan bijgedragen, aldus Pieter Post van DCA Mest-Markt. Dat boeren meer mest overhouden komt volgens Post niet door een groei in de veestapel of onredelijke korte uitrijperiode, maar door het jaarlijkse “mestspel”.

“Vorig jaar waren de omstandigheden om uit te rijden goed, maar was er weinig aanbod”, aldus Post. “Boeren hielden de mest vast, speculerend op lagere prijzen. Nu zijn de omstandigheden slecht voor akkerbouwers om mest uit te rijden en is er een groot aanbod.” Het verbaasde Post dan ook niet dat minister Verburg van LNV weigerde de uitrijperiode voor dierlijke mest op klei te verlengen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    mark

    Zullen zij vast wel denken dat er op andere percelen meer is gereden...... stelletje theorie mannen. Mest word max aangewend volgens de norm en de lagere natte percelen zijn onder de norm bemest. DWZ dat het gemiddelde altijd lager moet zijn dan andere jaren.....PFFFF mestspel....

  • no-profile-image

    akkerbouwer

    Nou Pieter Post volgens mij, kom jij niet uit de praktijk. Want hier op de klei is echt nauwelijks mest uitgereden in vergelijking met andere jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.