Home

Achtergrond 177 x bekeken

Monsanto verliest door tegenvallen SmartStax

Na enkele weken van gestegen koersen zijn beurzen in september toch enigszins in mineur geëindigd.

Kredietbeoordelaar Moody’s stelde de kredietwaardigheid van Spanje naar beneden bij. Bovendien bleek vrij onverwacht dat de Irish Anglo Bank zeker 7,4 miljard euro nodig heeft om te overleven. De AEX stond voor aanvang van de laatste handelsdag van de maand niettemin op een ruime plus 6 procent.

Opvallend is de scherpe daling van de koers van Monsanto. Het bedrijf ligt al langer onder vuur, maar ook Wall Street heeft Monsanto nu scherp in het vizier. De Amerikaanse producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen verloor op weekbasis 11,5 procent. De zakenbanken Deutsche Bank en Goldman Sachs brachten de koersdoelen voor Monsanto omlaag. De winstgroei volgend jaar wordt nu ingeschat rond de 5 procent, in plaats van de eerder verwachte groei met dubbele cijfers.

Deutsche Bank handhaaft wel het koopadvies maar ziet tegenvallende resultaten voor het samen met Dow AgroSciences ontwikkelde merk SmartStax. Het betreft een variant van genetisch gemodificeerd zaad waarbij acht eigenschappen "gestapeld" worden. Uit proeven in de Amerikaanse staat Iowa blijkt dat de opbrengst 3 tot 5 procent lager ligt dan gehoopt.

Kunstmestproducent Yara International boekte de laatste dagen minimale winst, maar analisten zien veel potentieel. Het kunstmestbedrijf verhoogde de prijs voor nitraat in Frankrijk met ruim 9 procent tot 300 euro per ton. De prijs in Duitsland is verhoogd met 12 procent. Het Noorse bedrijf ziet op de wereldmarkt de vraag snel toenemen. Tarweprijzen zijn tussen juni en augustus meer dan verdubbeld, terwijl de maisprijs het hoogste niveau sinds twee jaar onlangs aantikte. Yara International geldt met Potash of Saskatchewan als één van de grootste kunstmestproducenten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.