Home

Achtergrond 464 x bekeken 23 reacties

Modder belangrijker voor welzijn varkens dan gedacht

Zoelen, ofwel modder- en stofbaden, zouden voor het welzijn en welbevinden van varkens wel eens van groter belang kunnen zijn dan tot nu toe altijd gedacht.

Die conclusie trekt onderzoeker Marc Bracke van Wageningen UR Livestock Research in een overzichtsrapport over zoelgedrag van varkens. Het rapport is gemaakt in opdracht van Wakker Dier. Als een modderbad zo belangrijk is voor het ’goede leven’ van varkens mag het niet volledig ontbreken in de veranderingsprocessen naar een integraal duurzame varkenshouderij, stelt onderzoeker Bracke. Uit de literatuur en andere gegevens die hij onderzocht voor deze rapportage komt naar voren dat de varkens vooral modderbaden nemen om verkoeling te zoeken en om uitwendige parasieten kwijt te raken.

Volgens Bracke zijn de modderbaden waarschijnlijk ook een teken van welbevinden van de varkens. In die zin is het modderbadgedrag vergelijkbaar met het stofbadgedrag van kippen. Wakker Dier wil dat modderbaden onderdeel worden van het duurzaamheidbeleid van de overheid. Op korte termijn moeten er volgens de actiegroep twee dingen gebeuren om het tekort aan welzijn te verzachten: stro om te wroeten en de dieren moeten beschikken over douches om af te koelen. In Denemarken zijn boeren verplicht om hun varkens verkoeling aan te bieden en zijn douches standaard.

Bracke beschrijft ook waaraan een ideaal modderbad moet voldoen. Het moet permanent aanwezig zijn en moet voldoende ruimte bieden aan de dieren om tegelijk een bad te nemen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Geen plezier

  Geen jacuzzi op het werk, geen welzijn voor mij. Helaas werkt de baas niet mee. Het is toch wat.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Een vreemde conclusie. Op basis van welk onderzoek is dit nu weer. Sommige varkenshouders hebben een nevel installatie. In de Comfort Class hebben we deze behoefte volgens mij ook met een soort waterdruppelinstallatie ingevuld.
  Nergens lees ik een modderpoel. Is dit weer een EIGEN interpretatie van Wakker Dier? Ik verwacht van wel.

 • no-profile-image

  down under

  Pete, lees maar eens de oprichtingsstatuten van WD erop na. Staat duidelijk omschreven dat het ultieme doel is om de "intensieve" veehouderij te elimineren. @ ja"Kobus", aan jouw shockerende reprimande zijn we nu wel onderhand gewend, wat is het volgende waar je ons mee wil shockeren?

 • no-profile-image

  Han

  @Annechien. Verdedigen heeft geen zin, de actie groepen hebben genoeg creativiteit om steeds weer iets nieuws te bedenken en genoeg geld om de nodige wetenschappelijke onderzoeken te laten doen en te manipileren. De actie groepen zijn uit op maar één ding >veehouderij< de wereld uit bij Nederland beginnen.

 • no-profile-image

  lizette

  Jan, wat wil je hiermee zeggen. Alle kennis is opgesomd en hieruit worden conculsies getrokken. Bv dat industrievarkens in eigen poep gan rollen ondanks dat het zondelijke dieren zijn. Kennelijk is de drang van afkoeling/zoelen erg groot.

 • no-profile-image

  pete

  En hoe moet dat met de voedsel veiligheid? Wormen, miltvuur, longontstekingen enz. Wanneer alle vee naar de ideeen van wakker dier gehouden moesten worden zou er misschien maar 1/1000 van overblijven om de veiligheid van ons voedsel te kunnen garanderen. Al het afval van de voedselproduktie moest verbrand worden ipv recycled door de dieren, er moet meer plantaardig voedsel geproduceerd worden met als gevolg nog meer restprodukt wat geschikt is als veevoer. Wat wil Wakker Dier nou eigenlijk, veilig voedsel tegen een redelijke prijs of gewoon alle vee weg?

 • no-profile-image

  Piet

  Zoelen van groter belang dan gedacht? Er is een literatuuronderzoek gedaan, hoezo vernieuwde inzichten? Persbericht van WD overgenomen?

 • no-profile-image

  eerlijk

  Uh hoe doen we dat met die mest die daar buiten valt die komt niet in de put maar tellen we die mee... moet ik die afvoeren maar hoe? en hoe mag ik die na 15 sept nog uit rijden of telt ie nie mee.... das dan wel slim doen we alle varkens naar buiten put nie vol jippie

 • no-profile-image

  Lie

  Wakker dier heeft nog nooit van sprinklers gehoord?

 • no-profile-image

  john

  negeren die lui, het zijn geen klanten van ons. we kunnen ons beter richten op die 90 % van de bevolking die wel varkensvlees koopt. Die mensen moeten we blijven overtuigen hoe goed, veilig en welzijnsvriendelijk ons product is. Die mafkezen van wakker dier eten toch geen varken en kosten ons meer energie dan we investeren in onze klanten. Binnenkort weekend van het varken. Voor de varkenshouders onder ons: nodig eens wat familie, vrienden en bekenden uit die in de stad wonen. een leuke rondleiding en een barbeque na doet wonderen!

 • no-profile-image

  Kobus

  Het is echt schandalig dat die schoften in de varkenshouderijen die arme varkens geen gelegenheid tot modderbad geven. De schande van de bioindustrie-holocaust gaat maar door en door. Na WOII is er nog helemaal niks veranderd. Levende wezens werden en worden behandeld als producten.

 • no-profile-image

  Kettinghond

  Rustig Kobus, rustig, terug in je hok. Heeft je baas jou weer een te lange ketting aan de halsband geknoopt ?

 • no-profile-image

  Lekker vlees

  Mee eens John, laat de braadpan vol vlees maar sudderen op TV en niet 90 maar 95% van de kijkers loopt het water in de mond. Laat die laatste 5% maar op een zuurstok bijten, zuur kijken doen ze toch al.

 • no-profile-image

  katja oudshoorn

  Van polariseren gesproken zeg. Wat een zoelloze zwijnenstal is dit forum. Gedsie!!

 • no-profile-image

  zijn wij nou gek!

  Dit is nu een prachtig voorbeeld van hoe wakker dier invloed uitoefend op de varkenshouderij. Zij laten Marc Bracke een onderzoek doen, waar hij literatuur voor gebruikt en andere GEGEVENS!!! Dit is als je het mij vraagt een onderzoek van niets. Laten we nu de rollen eens omdraaien. Lekker dier gaat zelf een varkenshouderij exploiteren, waar zij zelf de welzijnsregels kan toepassen en precies onderzoek kan doen wat praktische en wel onderbouwd is. Dan kunnen ze meteen ervaren en exact uittellen wat de kostprijs is en ofdat de regeltjes die vanachter een bureau bedacht zijn ook in de praktijk uitvoerbaar zijn. Varkenshoudend Nederland weet dat wakker dier hiermee onderuit zal gaan. Het zou geweldig zijn, maar helaas zal het wel een droom blijven.

 • no-profile-image

  Hans

  Een varken dat in de modder ligt wil niet zeggen dat het goed met hem gaat. een varken doet dit van nature niet. Dat doet dat beest alleen omdat hij last van de warmte heeft, niet omdat hij het lekker vindt. Bestudeer het gedrag van het varken nou gewoon eens, daar wordt je wat wijzer van.

 • no-profile-image

  boereke

  Eigenlijk moet agd zo,n onzin artikel negeren,maar toch:ik haal de meeste lucht onder de grond en daarom is het in mijn stal in de zomer beter dan buiten, en mijn varkens zijn juist heel zuiver.Een varken gaat ook in de modder liggen om van parasieiten af te komen. En in de winter of als het regent hebben mijn varkens het ook al veel beter dan varkens buiten. hij moet maar een keer varkens komen laden als het miezert zelfs dan hebben ze noch geen zin om naar buiten te gaan.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Gelukkig is de modder van 50 jaar geleden verdwenen. Als je de bende van toen nu nog had lusten de meeste mensen geen vlees! Dat dit soort mensen te veel inspraak hadden en nog hebben komt zeker niet te goede van het welzijn van de dieren.Te veel dichte vloer in de hokken geeft toch nog vaak vervuilde hokken. Laat die zaken over aan mensen die echte kennis hebben. Bouwen moet je goed doen, anders is het onbetaalbaar. Als het niet goed is, is de boer en het varken het slachtoffer.

 • no-profile-image

  boer

  Geen tuin van minimaal 400 m2, geen welzijn; geen lapje vlees elke avond op mijn bord, geen welzijn; 's avonds niet voor 17.00 uur thuis, geen welzijn; geen 2% loonsverhoging elk jaar, geen welzijn; geen zon op vakantie, geen welzijn; zo kan ik nog wel even doorgaan.

 • no-profile-image

  Sjoerd hypocriet

  Geen vriendje Volkert op kantoor, geen welzijn.

 • no-profile-image

  lizette

  ik vind het een goed verhelderend rapport maar vrees dat ik de enige ben die het hier gelezen heeft.

 • no-profile-image

  Jan

  Ik heb het rapport geprobeert te lezen, verhelderend is een te groot woord, het zijn citaten uit 66 literatuurbronnen verzameld. Hiervan waren 48 bronnen met citaten over zoelen van varkens en wilde zwijnen, en 12 bronnen over zoelen in aanverwante diersoorten. Op basis van de citaten zijn de mogelijke redenen waarom varkens zoelen verkend, inclusief de mogelijkheid dat varkens zoelen omdat ze het aangenaam vinden.

 • no-profile-image

  Jan

  Het is geen kennis, het zijn aannames, het is net als knippen in een interview, alleen bepaalde stukjes laten horen. Er zijn genoeg mogelijkheden beschikbaar zoals oa. vernevelaars in stallen om varkens te laten afkoelen. Dit rapport is geschikt om de kachel mee aan te maken en verder niet.
  Een goed boek om te lezen is Temple Grandin- animals make us human- lees dat eens, zij legt op een verhelderende manier uit wat een dier een goed leven geeft.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.