Home

Achtergrond 276 x bekeken 4 reacties

Minder egels geteld dan vorig jaar

Tijdens het tweede nationale Egelweekend zijn zaterdag en zondag minder egels geteld dan een jaar eerder.

Dat heeft de Zoogdiervereniging zondag bekendgemaakt. Inwoners van Nederland konden dit weekeinde op internet aangeven waar en wanneer ze egels hadden gezien. Vorig jaar kwamen ongeveer zevenduizend meldingen binnen, dit jaar slechts achthonderd.

De Zoogdiervereniging denkt dat het lage aantal meldingen vooral komt doordat er dit jaar minder campagne is gevoerd en mensen daardoor niet wisten dat er een telling was. De meldingen kwamen uit het hele land. Onderzoekers van de Zoogdiervereniging gaan de meldingen bestuderen en samen met andere gegevens bekijken ze hoe het met de egels in Nederland gaat.

Gespotte egels kunnen tot de winterslaap (oktober/november) nog worden doorgegeven op www.zoogdiergezien.nl.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  elly doeser

  Ik wist ook niet dat het egeltelweekend was. Ik zal( onze ) egel nog even opgeven. Vanmiddag over de N33 gereden op 8 km 3 dode egels geteld.
  Hier in Groningen worden er heel veel doodgereden, groetjes Elly

 • no-profile-image

  hans

  Herkauwer je hebt volkomen gelijk hoe verzinnen ze het .Nachtdieren bij daglicht tellen is als een speld in een hooiberg. GEGROET HANS

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ik was tientallen jaren lid van de VZZ, maar kapte toen de idiotie daar vaste voet kreeg. Egels tellen bij daglicht is achterlijk. Ik ben dagelijks te veld maar zag dit jaar slechts 3x een levende egel. En honderden doodgereden stakkers! Dat moge voldoende zeggen, hoop ik!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ja Elly, ik zou 'mijn' egel ook wel willen opgeven, maar ik heb geen idee hoevéél egels er precies in mijn tuin leven. Want ze zijn er wel, maar ik zie ze haast nooit. Zo zijn egels nou eenmaal. De allerbeste methode om de egel te monitoren is - hoe vervelend ook - om zoveel mogelijk mensen te vragen om op door hen afgelegde vaste trajecten het aantal doodgereden egels te noteren. Als dat konsekwent ieder jaar gedaan wordt dan valt daaruit wel een beeld van het wel en wee van de egelstand te krijgen. Want egels tellen bij daglicht. Hoe verzinnen ze het?

Of registreer je om te kunnen reageren.