Home

Achtergrond 528 x bekeken 2 reacties

Minder budget voor inspecties

De inspectie- en uitvoeringsdiensten van het ministerie van LNV hebben komend jaar minder geld tot hun beschikking.

In totaal gaat het om een bedrag van circa 35 miljoen euro.

Dat blijkt uit de begroting die demissionair LNV-minister Gerda Verburg vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De grootste klappen vallen bij de Dienst Regelingen (DR), die bijna 20 miljoen euro minder ontvangt van het moederministerie.

Een deel van de bezuinigingen hangt samen met de fusie tussen de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), de Algemene Inspectiedienst (AID) en de Plantenziektenkundige Dienst (PD), waaraan al langer wordt gewerkt. Deze ’nieuwe VWA’ moet vanaf 2012 operationeel zijn.

In 2011 heeft de huidige VWA zo’n 12 miljoen euro minder te besteden (het ministerie van LNV geeft 4 miljoen euro minder, het ministerie van VWS houdt 8 miljoen euro in). De AID krijgt ongeveer 6 miljoen euro minder van LNV; het budget voor de PD blijft komend jaar op peil. Na 2011 lopen de inspectie-uitgaven nog iets verder terug.

Door de bezuiniging is er minder geld beschikbaar voor de uitvoering en handhaving van het LNV-beleid; dat betreft onder meer de uitvoering van het Europees landbouwbeleid, en het toezicht op de naleving van regels op het gebied van dierenwelzijn, het mestbeleid en het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Daartegenover staat dat LNV dit jaar en in 2011 ruim 3 miljoen euro heeft gereserveerd voor het project ’integrale bedrijfsinspecties’. Dat geld gaat naar de nieuwe VWA, zo staat te lezen in de LNV-begroting.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eric

  Hopen dat dit het laatste is dat Verburg aan schade toebrengt. Hartelijkheid tegen over dieren heeft ze nooit op kunnen brengen. Dieren zijn tenslotte maar economische eenheden die geld op moeten leveren. WAt daar aan leed tegenoverstaat begrijpt deze boeren dochter niet. sommige mensen leren nog moeilijker dan dieren.

 • no-profile-image

  Henk

  Heel goed Gerda,

  Minder regels, dus minder controleurs nodig en................de boeren kunnen doorwerken.
  Minder boeren, dus nog een keer minder mensen nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.