Home

Achtergrond 675 x bekeken

'Meer hout stoken in Gelderland'

In de provincie Gelderland moet vanaf 2020 jaarlijks 300.000 ton hout worden verstookt.

Dat stelt het bestuur van de grootste provincie van Nederland. Het stoken van hout moet de afhankelijkheid van olie en gas voor de energievoorziening verminderen. In Gelderland is genoeg snoei- en afvalhout voorhanden, stelt de provincie.

Rond de driehonderd grote en middelgrote verbrandingsinstallaties moeten het hout verstoken. Zo denkt de provincie aan meer houtgestookte warmtekracht centrales, die nu al bij agrarische bedrijven in gebruik zijn. Het verbranden van goede kwaliteit hout is beter voor het milieu dan energievoorziening uit gas en olie, stelt de provincie. Het voornemen past volgens Gedeputeerde Staten van Gelderland bij het streven naar meer gebruik van biomassa.

Het provinciebestuur ziet vooral voor gemeenten een belangrijke rol weggelegd. Speciaal voor de gemeenten wordt het project Op Eigen Hout gestart, dat is bedoeld om kennis te vergaren over het vergaren van energie uit hout.

In de bossen van Gelderland blijft veel snoeihout gewoon liggen tussen de bomen. Het is niet de bedoeling dat het initiatief leidt tot meer houtkap, aldus een provinciewoordvoerster. Gelderland schat dat nu jaarlijks 70.000 ton hout wordt verstookt in de provincie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.