Home

Achtergrond 444 x bekeken 3 reacties

Louis Bolk onderzoekt afschrikmethoden roofvogels

Het Louis Bolk Instituut (LBI) wil een tweetal strategieën onderzoeken om roofvogels die buitenlopende kippen belagen af te schrikken.

De eerste methode is het neerleggen van kippenkadavers die onder stroom staan. De roofvogel krijgt een elektrische schok op het moment dat hij het kadaver aanraakt. De tweede methode is het neerleggen van kippenkadavers die met een soort zout zijn behandeld waar de roofvogels misselijk van worden. De bedoeling is dat de dieren het eten van kippen gaan associëren met een onaangename ervaring.

Roofvogels vormen een groeiend probleem voor de biologische en Freiland hennenhouderij. Volgens onderzoeker Monique Bestman van LBI heeft zo’n 40 procent van de bedrijven die kippen buiten laten lopen last van uitval door roofdieren. Op eenderde van de bedrijven is dat het gevolg van roofvogels, eenderde vossen en eenderde van de bedrijven geeft aan van beide typen roofdieren last te hebben. De uitval kan oplopen tot honderden dieren per jaar. Volgens Bestman is het roofvogelprobleem aangekaart door bedrijven die een aantrekkelijke uitloop hebben gemaakt waarbij de dieren langer buiten lopen en ook verder weg de uitloop in gaan. Het gaat volgens Bestman vooral om buizerds en haviken die toeslaan op de bedrijven.

Tijdens de proef is het de bedoeling dat er kadavers worden neergelegd, waarbij de overige kippen binnen moeten blijven. Om de proef uit te mogen voeren heeft het LBI diverse vergunningen en ontheffingen moeten aanvragen. Het gaat onder meer om een ontheffing in het kader van de Flora en Faunawet, een ontheffing van de plicht om de dieren buiten te laten lopen en een vergunning in het kader van het gebruik van de misselijkmakende stof. Het LBI zoekt nog een aantal praktijkbedrijven die mee willen werken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  o

  Ik zou Verburg uitleggen. Dan komt er geen roofvogel meer in de buurt.

 • no-profile-image

  gert

  Hier plunderen de roofvogels elk voorjaar de jonge weidevogels uit de weilanden,het zijn echt geen kadavers die ze pakken

 • no-profile-image

  leo

  toch wel gek dat de uitloopbedrijven nog niet door hebben dat kippen bosrand bewoners zijn , dus zorg voor bosrand daar kunnen roofvogels niks en voor de vos 60 cm gaas in de grond eitje toch, of zijn ze een beetje te lui.

Of registreer je om te kunnen reageren.