Home

Achtergrond 507 x bekeken

Loonwerker zet alle zeilen bij voor de oogst

Loonwerkers moeten alle zeilen bijzetten om producten uit het land te krijgen.

Dat zegt Jan Schoot Uiterkamp, voorzitter agrarisch loonwerk van Cumela Nederland. "Daar maken we verschrikkelijk veel extra kosten voor." Het rooien van akkerbouwproducten vordert over het algemeen niet, weet Schoot Uiterkamp. Rooiproblemen doen zich landelijk voor. Overal heeft het bijzonder veel geregend, hoewel het Noorden de dans relatief gezien nog redelijk is ontsprongen.

Het rooien van aardappelen en uien verloopt vooral op de zwaardere gronden moeizaam. Dat meldt Maurice Steinbusch, secretaris agrarisch loonwerk bij Cumela. "We gaan de uitdaging aan om gewassen zo goed mogelijk uit de grond te halen. We willen wel wijzen op het gezamenlijke belang de rooicapaciteit zo efficiënt mogelijk te benutten. Het is zaak elke werkbare dag de komende maanden goed te benutten."

"Aardappelen die langer dan twaalf uur onder water stonden, hoef je niet meer te rooien", zegt Schoot Uiterkamp, directeur van de loonwerkdevisie van Baks Loon- en Grondverzetbedrijf in Borculo. "Die zijn verrot." In de Achterhoek werd donderdag op verschillende plekken gerooid, dit betreft de hoger gelegen percelen. Door de heftige neerslag die is gevallen, valt ook veel uit. Verschillende percelen worden niet meer gerooid.

Op de klei in het Oost-Groningse Oldambt hebben loonwerkers erg veel moeite om suikerbieten te rooien. "De fabriek van Suiker Unie krijgt nog net voldoende aanvoer om de campagne op gang te houden. We moeten zoeken naar geschikte percelen."

De maisoogst verloopt soms dramatisch, zegt Schoot Uiterkamp. "Hier in de Achterhoek zijn ze woensdag zes uur druk geweest met een perceeltje van twee hectare. Je hebt extra trekkers nodig om de machines over het land te krijgen. Voor zowel loonwerker als teler betekenen dit extra kosten."

Of registreer je om te kunnen reageren.