Home

Achtergrond 301 x bekeken

LTO: verdere afname van weidegang is ongewenst

Verdere afname van de weidegang van melkvee is niet gewenst. Dat zegt LTO Nederland in reactie op een rapport van Wakker Dier over de melkveesector.

Het aantal koeien dat niet meer in de wei komt is verdubbeld van 10 procent in 2001 naar 21 procent in 2008.

”Dat koeien niet meer buiten lopen is vanuit een opvatting over management begrijpelijk”, zegt LTO. ”Echter is de vermoedelijke welzijn- , milieu- en imagoschade ook een overweging die de melkveehouder moet betrekken in zijn keuzes.” De kritiek op schaalvergroting en fokkerij is ongenuanceerd, meent LTO. Daarbij staat welzijn van koeien vaak voorop.

FrieslandCampina geeft melkveehouders een bonus op weidegang. Volgens critici is die onvoldoende om weidegang te stimuleren. FrieslandCampina vindt dat een wens voor een hogere bonus voor weidegang thuishoort in de ledenvergadering. Volgens een woordvoerster van de coöperatie zijn er geen initiatieven onder leden-veehouders bekend die dat in een ledenvergadering willen aankaarten. Bij introductie van de weidepremie in 2007, zette Wakker Dier een actie richting melkveesector in de ijskast.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.