Home

Achtergrond 342 x bekeken 4 reacties

LNV steunt onderzoek naar teelt op substraat

Het ministerie van LNV zet een vijfjarig onderzoeksprogramma voor Teelt uit de grond op.

Dit gebeurt mede op initiatief van de sector. Wetenschappers van Wageningen UR en Proeftuin Zwaagdijk voeren onderzoek uit naar de teelt van groente, bloemen, bloembollen en bomen op substraat, in plaats van grond. Dat is beter voor het milieu. Nieuwe teeltsystemen lijken gezien de vraag van de markt en de noodzaak om te voldoen aan maatschappelijke randvoorwaarden in de vollegrondstuinbouw onvermijdelijk. De markt vraagt betere sturing vanwege kwaliteit en leveringszekerheid en de maatschappij vraagt productie met minimale emissie van mineralen en gewasbescherming (Kaderrichtlijn Water, Nitraatrichtlijn).

Vanuit de vollegrondsgroenten en boomteelt zijn in de afgelopen jaren al enkele initiatieven genomen om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van Teelt de grond uit. Op de Proeftuin Zwaagdijk zal nu verder onderzoek naar de mogelijkheden van het telen zonder grond worden ingezet.

Arie in t Veld

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ED

  Vraag van de markt. Daarmee bedoelt LNV dat het niet is onderzocht, maar dat ze er zelf graag mee aan de gang willen. De gemiddelde consument (Frau Muller in Dusseldorf) heeft echt geen idee en wil ook zeker niet weten hoe een tomaat in het Westland is geteeld. Dat zou hetzelfde zijn om een Volkswagendealer te vragen in welk land de ijzererts zijn gewonnen. Om het nog maar niet over Tracking en Tracing te hebben.

 • no-profile-image

  Han

  Waarom onderzoeknaar substraat teelt Dit geeft weer en berg rommel om om te ruimen aan het eind van de cyclus. Waarom niet direct over gaan op hydrponic. Hier komt tenminste geen substraat of ander medium aan te pas, dus na de oogst, geen ander afval dan plantenresten.

 • no-profile-image

  Leen

  Goed idee! De Oostvaardersplassen op substraat. Beter voor het milieu. Kost een paar centen, maar die zijn wellicht subsidiabel.

 • no-profile-image

  Patrick

  @ Han ik heb dat even opgezocht hydrponic, maar dat lijkt me zeker iets om meer geld in te steken.
  Juist water valt nog veel van te leren, en planten hoeven in wezen niet alleen te groeien uit de grond, ook al denken we dat dat de enige manier is. Hydrponic is een belangrijke lijn voor de toekomst en meer zinvoller als substraat teelt. Waarom gat de rijke ZLTO hydrponic niet ondersteunen en uitwerken, dit is typisch iets waar zij iets mee zouden moeten gaan doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.