Home

Achtergrond 209 x bekeken 2 reacties

Korte hittegolf in bosgebied warmer

Een kortdurende hittegolf van maximaal een week maakt de atmosfeer in een bosgebied warmer dan boven grasland.

Houdt de hittegolf echter lang aan, dan zorgen de bossen juist voor verkoeling door verdamping. Dat hebben de Wageningse wetenschappers Ryan Teuling en prof. Eddy Moors ontdekt door onderzoek waaraan zij met andere Europese klimaatonderzoekers hebben gewerkt.

Meer inzicht in het effect van vegetatie op langduriger hittegolven door klimaatverandering is van belang voor de inrichting van het stedelijk gebied, zei Moors vandaag desgevraagd. De wetenschappers startten hun onderzoek na de zeer warme zomer van 2003, die in Frankrijk voor extreme temperaturen zorgde.

Teuling en Moors hebben gegevens van satellieten en tal van masten boven bos en grasland in heel Europa vergeleken. Daaruit bleek dat bossen hun verdamping op een laag pitje zetten als het erg warm wordt. Gedurende de eerste week van een hittegolf is daarom in een bosgebied warmer dan boven open land. Moors denkt overigens niet dat dat verklaart waarom een hittegolf in Oost-Nederland altijd nog enkele graden warmer is dan elders in het land. Dat heeft volgens hem meer te maken met de ligging ten opzichte van de Noordzee, voor zover de klimaatonderzoekers nu weten.

Omdat de bomen vocht hebben gespaard in de eerste dagen van een hittegolf, kunnen ze langer doorgaan met verdampen als de hitte lang aanhoudt. Dan krijgt het grasland tekort aan water, kan niet meer verdampen en geeft veel meer warmte af, waardoor extreme temperaturen ontstaan zoals onlangs in en rond Moskou. Boven bossen is het dan merkbaar koeler.

Moors verwacht dat landen als Polen, Tsjechië en het voormalige Oost-Duitsland in de komende decennia met meer en langere hittegolven te maken gaan krijgen door de klimaatverandering. Voor het stedelijk gebied in dergelijke landen is het van belang rekening te gaan houden met de vegetatie en die eventueel aan te passen.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Kritische Lezer

    Als ik het goed begrijp is de vraag dus eigenlijk: 'planten we bossen in de stad of zaaien we gras?'

  • no-profile-image

    evert

    Hoezo, verborgen werkeloosheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.