Home

Achtergrond 473 x bekeken 1 reactie

Kasbouw naar diepste punt in twintig jaar

In het eerste halfjaar zijn 25 bouwvergunningen voor de nieuwbouw van kassen afgegeven.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het betreft het laagste aantal bouwvergunningen voor kassen in zeker twintig jaar. Kassenbouwers zien voorlopig nog geen herstel, blijkt uit reacties.

De geplande bouwsom voor de nieuwbouw van kassen bedroeg 16 miljoen euro. In het eerste kwartaal werd voor slechts 1 miljoen euro aan bouwvergunningen voor kassen aangevraagd. Hoewel het tweede kwartaal een stijging laat zien, vindt het CBS het te vroeg te spreken van duurzaam herstel.

Volgens Jasper Moerman van Dalsem Tuinbouwprojecten uit Den Hoorn heeft de slechte verkoop niet alleen te maken met de prijsvorming, maar ook met een buitengewoon strenge bank. De grootste financier is de Rabobank, en de landbouwdirecteur van deze bank maakte onlangs bekend een eigen vermogen van 25 procent na te streven voor tuinders.

Het overgrote merendeel voldoet daar de komende vijf jaar niet aan, aldus de bank. ”Dat maakt dan ook dat we eigenlijk geen sterk herstel verwachten, zelfs niet in de periode van een jaar”, aldus Moerman. ”De bank heeft door faillissementen een hoop leegstaande bedrijven moeten absorberen, en deze wil ze ook eerst kwijt.”

Vorig jaar anticipeerde de Zuid-Hollandse onderneming op de malaise door een tiental mensen te ontslaan. Het bedrijf richt zich volgens Moerman voorlopig vooral strategisch op het buitenland, waar de tuinbouw vaak ondersteund wordt en juist een groeisector is. Dalsem heeft projecten in onder andere het Midden-Oosten en Rusland.

Avag, brancheorganisatie voor tuinbouwtoeleveranciers, wil de problemen enigszins relativeren: ”In 2007, 2008 en 2009 is nog tussen de 400 en 500 hectare neergezet. Het is waar dat we nu op wellicht 60 hectare zitten, maar voor een deel kan het effect ook cyclisch zijn. Men kan niet vier, vijf jaar achter elkaar investeren. Kassen worden ook steeds duurder.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Teun Tuinder

    Heel veel is gebouwd op resultaten in de toekomst.........

Of registreer je om te kunnen reageren.