Home

Achtergrond 391 x bekeken

Kachel noodzakelijk voor bewaren van uien

Meer dan voorgaande jaren moeten de uien dit seizoen goed worden gedroogd in de bewaring.

Dat zeggen Gerard Buizer van uienzaadbedrijf De Groot en Slot en adviesbureau DLV Plant. Uien rijpen laat af, waardoor het risico op rot door schimmels groter is dan normaal. De uienoogst is net begonnen. Hier en daar komt bacterierot voor in het gewas, neemt Buizer waar. "Dat is op zich niet erg, als je maar voldoende blijft ventileren en drooghouden."

Buizer drukt uientelers op het hart om het maximale aan droogcapaciteit in te zetten, ook om koprot tegen te gaan. "In elk geval een week op 20 graden, daarna een dag of vier op 30 graden en dan weer terug naar 20 graden. Dat hoeft niet veel gas te kosten. Door ’s nachts de luiken voor 10 procent openzetten en de kachel zelf de temperatuur laten regelen worden de halzen van de uien sneller droog. De besmetting door schimmels en bacteriën via vocht wordt zo eerder gestopt. Daarmee beperkt je het risico op bolaantasting met botrytis aclada, oftewel koprot."

Ook DLV Plant wijst op het belang van goed drogen in de bewaring. Naast het late afrijpen is ook beschadiging door regen en hagel een belangrijke factor. "Rooi, laad en droog deze percelen zo vroeg mogelijk", adviseert DLV Plant. Het gebruik van kachels is hierbij essentieel; het pakt schimmels veel efficiënter aan dan wanneer er alleen wordt geventileerd.

"Uit berekening blijkt dat goed en snel drogen met kachels nauwelijks duurder is dan vijf tot zes weken non-stop ventileren, maar wel duidelijk leidt tot een beter eindproduct." Met het drogen dient direct na het inschuren te worden begonnen. Verder komt tijdig rooien de kwaliteit van de ui ten goede. Hoe verder een gewas op het land afsterft, hoe groter het risico op een slechte huidkwaliteit en kale uien.
Volgens Buizer kan er in de meeste gevallen nog op tijd worden gerooid. "Ik hoop dat telers hun verstand gebruiken en dit ook doen. Wachten met rooien om meer kilo’s te krijgen heeft weinig zin als dat je kwaliteit kost."

Of registreer je om te kunnen reageren.