Home

Achtergrond 276 x bekeken

Kabinet houdt vast aan fokverbod jonge geiten

Het levenslang fokverbod voor jonge geiten op met Q-koorts besmette bedrijven blijft gehandhaafd.

De demissionaire ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (VWS) houden vast aan hun eerder besluit, ondanks tegendruk van een Kamermeerderheid. Die had eerder al een motie van Janneke Snijder (VVD) aangenomen, om het fokverbod voor jonge dieren op te heffen. De Kamer acht het risico, voor de volks- en diergezondheid, verwaarloosbaar.

Het kabinet stelt echter, op grond van wetenschappelijk advies, dat het risico niet is te bepalen; het kan immers zo zijn dat dieren al geïnfecteerd waren op het moment van vaccinatie, en in dat geval werkt het vaccin niet zo goed. De motie wordt derhalve niet uitgevoerd.

Esmé Wiegman (ChristenUnie) stelde daarop voor om de betreffende bedrijven een ruimere compensatie te geven, maar ook dat is volgens minister Verburg niet mogelijk. Voor de Kamer zit er niets anders op dan te wachten op een nieuw kabinet, stelde Henk Jan Ormel (CDA) vast.

LTO reageerde, bij monde van vakgroepsvoorzitter Jeannette van de Ven, zwaar teleurgesteld. "Het voelt heel oneerlijk: het kabinet neemt een besluit in het belang van de volksgezondheid en legt de rekening neer bij 93 door Q-koorts getroffen ondernemers."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.