Home

Achtergrond 224 x bekeken

Illegale aardappelen op BASF-proefbedrijf

Op het proefbedrijf van BASF in Zweden zijn Amadea-aardappelen aangetroffen. De transgene zetmeelaardappel mag niet geteeld worden in de EU.

De Amadea-aardappelen stonden op een perceel waar BASF pootgoed teelt van het transgene zetmeelras Amflora. BASF kreeg in maart een teelttoelating voor Amflora. Voor Amadea heeft BASF net vorige week een teelttoelating aangevraagd.

Volgens BASF-manager Mette Johansson betreft het een kleine vermenging. “Op het perceel staan 680.000 aardappelplanten. Daarvan bleken 46 van het ras Amadea. Beide rassen zijn goed te onderscheiden omdat de bloemen een verschillende kleur hebben. BASF heeft ook de Amflora-percelen in Duitsland en Tsjechië gecontroleerd. Daar is de vermenging niet opgetreden. We weten nog niet hoe dit kon gebeuren.”

Milieu-organisatie Greenpeace ziet de vermenging als een waarschuwing. “Het blijkt dat genetisch gemanipuleerde aardappels niet zijn te scheiden van gangbare of biologische exemplaren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.