Home

Achtergrond 226 x bekeken

IJsland wil einde Koude Oorlog in poolgebied

IJsland heeft woensdag op een conferentie over het gebied van de Noordpool aangedrongen een einde te maken aan de Koude Oorlog daar.

President Olafur Ragnar Grimsson van de eilandstaat zei in de marge van de eerste dag van een tweedaagse conferentie in Moskou dat de landen ”geen territoriale claims meer zouden moeten uitwisselen, maar met elkaar in gesprek moeten gaan” over het lot van het delfstofrijke gebied.

In de Koude Oorlog was het een regio van spanningen, maar die tijd is voorbij, aldus Grimmson. Op de conferentie zijn meer dan driehonderd deskundigen en politici uit onder meer Canada, Denemarken, Noorwegen, Rusland en de Verenigde Staten bijeen om over de toekomst van het gebied te praten. De ijskap smelt en de regio wordt steeds toegankelijker. Onder de zeebodem vermoeden velen enorme gas- en olievoorraden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.