Home

Achtergrond 290 x bekeken 1 reactie

Hoogleraar: speculatie heeft nuttige functie

Speculatie heeft een nuttige functie op de termijnmarkt.

Het zorgt ervoor dat er meer kan worden gehandeld. En op lange termijn heeft speculatie vrijwel geen invloed op de hoogte van de graanprijzen. Dat stelt hoogleraar Joost Pennings in een interview met deze krant.

Pennings is ondermeer hoogleraar financiering en marktkunde aan de Universiteit van Maastricht en hoogleraar in de VS. In binnen- en buitenland wordt erop aangedrongen om speculatie aan banden te leggen. Penning vindt dat niet nodig. "De agrarische termijnmarkten zijn al goed gereguleerd." "Speculatie kan op korte termijn leiden tot extra prijsbewegingen op termijnmarkten. Op langere termijn wikkelt iedere speculant zijn posities echter weer af. Daardoor heeft speculatie op langere termijn vrijwel geen effect, op de hoogte van de noteringen", aldus Pennings.

In juli is een recordaantal tarwecontracten verhandeld op de termijnmarkt in Parijs. Penning: "Maar het leeuwendeel van de handel werd gedaan door bedrijven die zelf graan telen, verwerken of verhandelen. Speculanten zonder fysieke relatie met graan waren helemaal niet zo actief als wordt beweerd. In juli werd duidelijk dat er veel minder tarwe zou worden geoogst dan gedacht. Graanbedrijven hebben zich toen massaal ingedekt tegen de te verwachten prjisstijging."

Ook telers kunnen profijt hebben van de termijnmarkt. Daarbij is volgens hem een rol weggelegd voor de coöperaties. "Die kunnen graan voor een groep telers vermarkten en op de termijnmarkt de prijsrisico's managen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    geen boer

    in mijn visie is een de door hem beschreven rol van speculanten principieel strijdig met de rol van een coöperatie. Die is er toch juist om zorg te dragen voor een hoog mogelijke collectieve verkoop, daar waar een individuele producent geen marktmacht zou hebben? Zónder een marge-etende speculatieve tussenlaag wel te verstaan! Maar goed, ik ben ook geen hoogleraar....

Of registreer je om te kunnen reageren.