Home

Achtergrond 603 x bekeken

Helikopterview Agrotechniek Holland

Het terrein van Agrotechniek Holland in Biddinghuizen doet vanuit de lucht denken aan een speelplaats met een verzameling miniatuurtrekkers.

Op het terrein staan meer dan 2.500 machines van 400 merken. "De voorbereidingen lopen op schema. Standhouders leggen de laatste hand aan hun stand en de machines worden nog even gepoetst", zei een woordvoerder van de beurs vanmiddag. Het terrein is ondanks de regenval goed begaanbaar. "Hier en daar moeten nog wat houtsnippers worden gestrooid, maar over het algemeen ligt het terrein er goed bij." In een hal ter grootte van 1 hectare (rechts op de foto) presenteren met name stallenbouwers en producenten van melkmachines zich. De organisatie van het evenement verwacht tienduizenden bezoekers. Foto Axipress

In het hele land werd maandag tot diep in de nacht gewerkt om de oogst van het land te halen. Met de slechte weersvoorspelling in het vooruitzicht werd de uiterste best gedaan om zoveel mogelijk gras en graan te oogsten. Zo ook loonbedrijf Lolkema uit het Friese Tijnje, dat in het donker het gras van melkveehouder Berend Fuite uit Gersloot op de kuilbult rijdt. "We hebben nu een mooie dag, en dan moet je er bij zijn", zegt de melkveehouder. Op zijn bedrijf werd de vierde snede gekuild. Graanhandelaren melden dat de graanoogst zo goed als binnen is. De kwaliteit en de opbrengst van het graan is minder dan vorig jaar. Foto Alex de Haan

Jurgen Bouman van loonbedrijf Heeringa in Terzool bewerkt een oud grasperceel met een frees. Het gaat om een oud stuk grasland dat melkveehouder Jaring Brunia uit het Friese Flansum wat intensiever wil gaan gebruiken. Hij kan het nieuwe grasland goed gebruiken in verband met weidevogelbeheer op een ander perceel. "Het gaat om bijna 6,5 hectare grasland wat we opnieuw inzaaien", legt de melkveehouder uit. Ook worden nog aanwezige greppels verwijderd. Brunia (24), die nu nog in een maatschap zit met zijn ouders, houdt jongvee en schapen. Voorbereidingen worden getroffen voor het samengaan met het melkveebedrijf van de buurman. Foto Alex de Haan

De grootste trekker van Challenger, de MT975B, is te zien op het trekkerplein van de landbouwbeurs Agrotechniek Holland in Biddinghuizen. Waarschijnlijk is dit apparaat een droom voor velen die in het dagelijks leven met trekkers te maken hebben. Hij doet in elk geval zijn naam eer aan; deze vierwielaangedreven kniktrekker met Caterpillar-moter beschikt met een inhoud van 18.100 cc over 570 pk en zal menige uitdaging aankunnen. Deze mastodont is een blikvanger op de landbouwmechanisatiebeurs. Foto Axipress

Loonbedrijf Vervaet dorst 3,2 hectare bruine bonen van het ras Narda voor akkerbouwer Jan Dekker in het Zeeuwse Biervliet. De opbrengst valt mee. "Het vochtpercentage is 19 tot 20 procent", vertelt Dekker, die in totaal 5,5 hectare bruine bonen teelt. "Het streefgetal is 19 procent. De opbrengst is ongeveer 4 ton per hectare. Dat is goed, zeker voor dit jaar." De akkerbouwer is aangesloten bij een telersvereniging die veel contracten heeft met groenteverwerker HAK. "Die prijzen zijn gemiddeld beter dan op de vrije markt." Foto Anton Dingemanse

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.