Home

Achtergrond 178 x bekeken

Heldere keuzes

Met hun voorstel voor de aanpassing van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vorige week hebben Duitsland en Frankrijk de knuppel in het hoenderhok gegooid. Niet verrassend is de inhoud behoudend, wat de kans op een grote koerswijziging aanzienlijk kleiner maakt.

Tegenover dit plan staat een aantal meer vooruitstrevende voorstellen. Niet zonder reden dus verklaarde de Vlaamse minister-president Kris Peeters, dezer dagen gastheer van de informele Europese landbouwraad in Brussel, dat de onderhandelingen over het nieuwe GLB bepaald niet van een leien dakje gaan. Landbouwminister Gerda Verburg, wier houtskoolschets flink afwijkt van de plannen van de Duitsers en Fransen, beaamt dat. Ook zij spreekt over een moeilijk debat.

Het uitonderhandelen van een nieuw beleid, met een andere grondslag voor de inkomenstoeslagen, meer aandacht voor groene en blauwe diensten en waarschijnlijk minder budget zal daarmee niet eenvoudig zijn. En dan moet het voorstel van eurocommissaris Dacian Ciolos nog verschijnen. Het is te hopen dat die moeilijke wordingsgeschiedenis geen voorbode is van de kwaliteit van het eindresultaat. Dat een ander, rechtvaardiger GLB nodig is, betwist niemand. Maar dan moeten heldere keuzes worden gemaakt waar boeren mee verder kunnen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.