Home

Achtergrond 272 x bekeken 3 reacties

Heide kleurt weer paars

Is paars-plus in de politiek mislukt, op de Nederlandse heide keert het paars terug.

Plantensoorten die de heide zijn karakteristieke paarse kleur geven nemen in aantal toe, terwijl grassen die de heide een gele gloed geven in aantal iets afnemen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. Volgens het CBS is intensief heidebeheer de oorzaak van de verkleuring.

De vergrassing van de heidegebieden wordt veroorzaakt door de neerslag van stikstof. Bepaalde grassoorten, die van nature in heide voorkomen, gaan dan domineren, zoals bochtige smele op de droge heide en pijpenstrootje op de vochtige hei, aldus het CBS.

De neerslag van stikstof is de afgelopen jaren gedaald door maatregelen als strengere mestwetgeving en schonere auto's. Toch is het stikstofniveau op de heide nog hoog om effect te hebben. Het aantal soorten dat van stikstof houdt, zoals grassen en bramenstruiken, is niet afgenomen.

Om de heidegebieden in stand te houden is intensief beheer nodig. De terreinen worden daarom begraasd, geplagd en gemaaid om vergrassing en dichtgroeien met bomen en struiken tegen te gaan. Het is vermoedelijk hieraan te danken dat de heide weer paarser wordt. Aan de andere kant leiden de beheersmaatregelen niet tot een grotere biodiversiteit.

Volgens het CBS sluit de inzet van schaapskudden en andere grazers nog het meest aan bij het vroegere gebruik van de heide om vergrassing en verbossing tegen te gaan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gekke henkie

  paars van ellende.

 • no-profile-image

  D

  Hoe meer het naar diesel stinkt, hoe mooier de natuur!!

 • no-profile-image

  Elpsterbos

  Ja ja, zo gaat dat. Een natuurlijk proces waarbij de heide weer veranderd in bos wordt wreed verstoord door.... Natuurmensen. Wat is nou het uitgangspunt? Een status quo van een situatie die x jaren geleden er door ingrijpen van de mens ontstaan is? Het is eigenlijk te zot voor woorden wat zich er vandaag aan de dag met de natuur gegoocheld wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.