Home

Achtergrond 338 x bekeken

Groter draagvlak

De supermarkten passen volgend jaar terecht enkele regels aan in hun certificeringsysteem GlobalGap. Sommige bepalingen staan nu erg ver van de dagelijkse praktijk af.

Zo krijgen aardappelen en industriegroente volgend jaar de status van machinaal oogstbare gewassen. De eisen zijn tot nu toe dezelfde als bij groente. Dat leidt tot de surrealistische bepaling dat bij aardappelen en industriegroenten een toilet en handwasgelegenheid beschikbaar moet zijn binnen 500 meter. Logisch bij de handmatige oogst van verse groenten. Onzinnig bij teelten waar geen handwerk meer aan te pas komt.

Ook mogen akkerbouwers vanaf volgend jaar een deel van hun bedrijf certificeren, bijvoorbeeld alleen tafelaardappelen. Dit voorkomt een hoop onnodige administratie bij de andere gewassen. Een andere verbetering is de invoering van voorloopvragen. Nu moet een akkerbouwer GlobalGap volledig bijhouden, ook als vragen volstrekt niet van toepassing zijn. De voorloopvragen zorgen er voor dat akkerbouwer en inspecteur zich kunnen beperken tot de relevante vragen.

Akkerbouwers realiseren zich terdege het belang van voedselveiligheid. Maar onzinnige regels ondermijnen het draagvlak voor GlobalGap. De veranderingen die de supermarkten volgend jaar doorvoeren, zal het draagvlak vergroten.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.