Home

Achtergrond 1096 x bekeken

Gronings akkerbouwbedrijf met kuikenstal

De Veenkoloniale boerderij is al meer dan honderd jaar oud, maar daarachter staan een moderne aardappelbewaring en slachtkuikenstal.

De boerderij staat, middenin de Veenkoloniën tussen Stadskanaal, Pekela en Veendam. De stal heeft ruimte voor 35.000 slachtkuikens en kan worden uitgebreid. De bouwvergunning hiervoor ligt klaar, aldus makelaar Jan Renken van het gelijknamige makelaarskantoor. Om gezondheidsredenen van de verkoper zijn er de laatste jaren echter geen kuikens gehouden en wordt de boerderij nu verkocht. Het akkerbouw- annex slachtkuikenbedrijf is met een kleine 20 hectare niet groot, in de omgeving is echter meer grond te koop. Maar het is de vraag of dat in de meeste gevallen nodig is, zegt Renken.

"Het bedrijf is zowel interessant voor uitbreiding van bestaande bedrijven (toevoegen van een extra tak), als voor een koper die gaat voor de intensieve veehouderij met eventueel een uitbreiding van het aantal kippen. Maar de huidige boerderij is, door de combinatie van akkerbouw en slachtkuikens, ook levensvatbaar", aldus Renken.

De slachtkuikenstal is gebouwd in 1993, volledig geïsoleerd en voorzien van een speciale kwarts vloer. Voordeel van deze vloeren is dat die erg glad en slijtvast zijn. Bovendien heeft de stal hoogfrequente verlichting, wat rustiger is voor de kuikens. De kuikenstal heeft een Skov-klimaat-systeem en koelsysteem, vier voerlijnen (kunststofpannen/'rode toekomstpan'), acht waterlijnen (valnippels) en wordt mechanisch geventileerd (computergestuurd). "De vleeskuikenstal voldoet aan de eisen van deze tijd en verkeert in goede staat van onderhoud", zegt Renken. De stal is geheel in spouwmuur gebouwd (kalkzandsteen blokken aan de binnenkant en baksteen aan de buitenkant), de kopgevels hebben damwandprofielplaten en op het dak liggen ABC-dakplaten. Het voer gaat in twee voersilo’s van elk circa 18 ton. De voermenginstalatie is ook geschikt voor het bijvoeren van tarwe. In de machinekamer voor de stal zijn een douche, toilet en kantoor.

De kuikenstal kan, binnen het bestaande bouwblok, met 50 meter verlengd worden. Voor deze uitbreiding is al een bouwvergunning aanwezig. In plaats van slachtkuikens kunnen op deze locatie ook vleesvarkens (circa 6.000) of vleeskalveren (circa 3.500) worden gehouden, aldus Renken.

Daarnaast is er in 1995 een loods gebouwd van damwandprofielplaten. Deze is voor de helft in gebruik als aardappelbewaring en geschikt voor de opslag van circa 1.100 ton aardappelen. De bewaring is volledig geïsoleerd en voorzien van drukvaste wanden. De beluchting gaat door middel van houten kokers in combinatie met de drukkamer (met zes ventilatoren en is computergestuurd). De andere helft van de loods is in gebruik als werktuigenberging. In de berging is een aparte, geïsoleerde werkplaats. Deze loods is ook goed onderhouden, zegt Renken. Het dak is drie jaar geleden nog vervangen door asbestvrije dakplaten.

De woning maakt deel uit van de oorspronkelijke boerderij die in 1896 is gebouwd. De aangebouwde schuur heeft een dakconstructie van houten gebinten en is gedekt met pannen. De schuur (zo’n 320 vierkante meter) heeft verder houten deuren, is voor eenderde ingericht voor de opslag van pootgoed en dient verder als opslagruimte. Bij de boerderij hoort 19,7 hectare grond. "Het is Veenkoloniale zanddalgrond van goede kwaliteit, die uitstekend geschikt is voor akkerbouw en veehouderij", aldus Renken.

Meer informatie: Renken Makelaardij, Jan Renken, 0597 – 54 12 69, www.renkenmakelaardij.nl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.