Home

Achtergrond 195 x bekeken

Griekenland: geen nieuwe maatregelen nodig

Griekenland zal zijn doelstelling om het begrotingstekort terug te brengen, halen zonder nieuwe maatregelen te moeten nemen. Dat zei de Griekse minister-president George Papandreou zondag. Zijn jaarlijkse rede over de economie werd begroet door ongeveer 20.000 demonstranten die zich tegen het gevoerde beleid keren.

Griekenlands pogingen om uit de schuldencrisis te komen zal sceptische markten overtuigen en de leenkosten zullen teruglopen, aldus Papandreou. Griekenland moet zijn begrotingstekort dit jaar hebben teruggebracht naar 8,1 procent van het bruto binnenlands product. In 2009 lag dit percentage op 13,6 procent.

De EU en het IMF stelden eerder dit jaar 110 miljard euro beschikbaar om te voorkomen dat het land niet aan zijn schuldverplichtingen kan voldoen. In ruil voor het vangnet moet Griekenland zijn financiën op orde brengen.

De stevige maatregelen -belastingen zijn verhoogd en de salarissen en pensioenen van ambtenaren zijn gekort- doen de inkomsten van het land en de economische activiteit in Griekenland geen goed. Het land is in een diepere recessie gedoken.

Vrijdag werd bekend dat het Zuid-Europese land iets achter loopt op de doelstelling die het land opgelegd heeft gekregen voor het terugdringen van het begrotingstekort. In de periode tussen januari en augustus kromp het tekort met 32,2 procent tot 14,49 miljard euro. Voor heel 2010 moet Griekenland het tekort met 39,5 procent terugbrengen. De kleinere krimp van het tekort is onder meer het gevolg van hoge rentelasten en tegenvallende inkomsten, zo meldde het ministerie toen.

Papandreou erkende de lagere inkomsten maar hij is vol vertrouwen de eindejaarsdoelstellingen te halen zonder aanvullende drukkende maatregelen. ,,En dat zou een flinke prestatie zijn.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.