Home

Achtergrond 254 x bekeken 7 reacties

Graanvoorraad erg klein

De Europese politiek zou nog eens goed moeten nadenken over het graanbeleid.

De graanvoorraad in de EU slinkt dit seizoen naar een bedenkelijk kleine hoeveelheid. Het tast de voedselzekerheid aan.

De EU produceert dit jaar minder graan dan in andere jaren, terwijl het verbruik vrijwel gelijk blijft. Hierdoor krimpt de voorraad dusdanig dat die nog maar zes tot zeven weken verbruik kan overbruggen. Dat is nog minder dan in seizoen 2007/2008, toen er een graantekort was. Terwijl de EU in 2008 en 2009 twee grote oogsten had. Het maakt duidelijk dat één jaar met een tegenvallende oogst al kan zorgen voor een zorgwekkend kleine graanvoorraad. In 2007 leidde dit tot hoge graanprijzen en gemor over duurder voedsel en oplopende inflatie.

De EU heeft het interventiebeleid voor graan zo gewijzigd dat Brussel nauwelijks meer een graanvoorraad aanlegt. De huidige voorraden worden verkocht nu de graanprijzen hoog zijn, want de EU kan het geld goed gebruiken. Dat betekent dat Brussel met lege handen staat als er weer eens een kleine graanoogst volgt. Dat is een slechte zaak want graan is niet zo maar overal te koop. Dat heeft Rusland laten zien door een exportverbod in te voeren. De EU kan er beter voor kiezen niet tè afhankelijk te zijn van de internationale graanmarkt.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Exact ik denk het niet. Het zou wel eens de zelfde bubble kunnen zijn als de onroerend goed markt die aan de wieg van de huidige crisis stond. Maak het graan op papier duur, stijgt de waarde van onderpand, graan, landbouwgrond etc, Wie plukken hier d evruchren van de >banken< kunnen ze hun vermogen in onderpand op krikken en dus weer meer geld uitzetten en zo meer geld >maken< en de inflatie aanwakkeren, wat het voor de overheden eenvoudiger maakt om de oude schulden af te lossen. Ook deze truk kenden ze ten tijde van het Bijbelse verhaal over het land Caän in Egypte. zie
  http://rawmaterialsecon.com/economics/575/run-faster-than-the-slowest-camper.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email

 • no-profile-image

  exact

  Maar Han, voor (jonge) boeren met een behoorlijke schuldpositie is dit dan toch goed nieuws? Als de inflatie zich ook uit in verhoogde prijzen voor onze producten, dan kunnen schulden in principe toch in een snel tempo afgebouwd worden? Die last zal relatief kleiner worden. Als we daarna gewoon ons boerenverstand blijven gebruiken hoeven een hoop minder mensen met de stress van torenhoge schulden rond te lopen. Volgens mij zit toch vooral daar de oorzaak van veel psychische problemen bij collega's in onze sector. Bijna alle boeren vinden dat ze de mooiste baan van de wereld hebben, maar sommigen gaan er aan onderdoor doordat schuldenlasten te hoog zijn. Zulks is een gevolg van opgelopen onroerend goed prijzen, waardoor bedrijfsovernames in familieverband toch voor een betrekkelijk hoog bedrag plaatsvinden. In elk geval voor een bedrag waar je met de huidige prijzen moeilijk een fijn leven kan hebben.

 • no-profile-image

  exact

  Goed gezegd, Han. Zou het kunnen dat het toch wel goed nieuws is voor de landbouw en in het algemeen?

 • no-profile-image

  Gert

  De faraos hadden al voorraden van zeven jaar wij maar van zeven weken, nou ja het komt in no time uit alle hoeken van de wereld deze kant op maar toch . Als we even terug denken aan de aswolken van de vulkaan dit voorjaar. Ergens in het begin van de 19de eeuw was er een grote vulkaanuitbarsting in Indonesie dit had grote gevolgen voor het klimaat het jaar daarop, in juli had je toen een pak sneeuw.
  Wereldwijd ongeveer 30 procent lagere oogsten. Die faraos waren zo gek nog niet.

 • no-profile-image

  Ramses 2

  Nee die niet......maar jij wel.

 • no-profile-image

  Han

  Gert terecht een bloed linke zaak, geen voorraad. Democratisch besluit bij de farao was het een dictatriaal besluit. Wie is nu goed voor zijn mensen? We kunnen ook dit verhaal zien in het licht van de Internet Bubble en toen de onroerendgoed Bubble, maak een artikel tot een tekort en de prijs stijgt en hiermee stijgt je boekhoudkundige vermogen als bank de club die de meeste voorraden (huizen, voeding etc.) financiert. Door >papieren< waarde stijging komen de banken er weer >boven< op en krijgen we economische groei door >inflatie<.

 • no-profile-image

  wim

  Laat er hier ook maar eens een tekort zijn. Dan voelen die natuurfanaten ook wat het voordeel is van een akker met tarwe, boven een aangelegde natuurpolder.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.