Home

Achtergrond 290 x bekeken 1 reactie

'Graansituatie Rusland onduidelijk'

Er bestaat onduidelijkheid over de Russische graansituatie.

De productie is gedaald door de droogte, maar hoeveel is onbekend. Ook zijn er vragen over de hoeveelheid graan die op voorraad ligt en hoeveel graan in eigen land wordt verbruikt. Die conclusie trekt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw naar aanleiding van de International Black Sea Cereals Conference die in Moskou is gehouden. "Het is wel duidelijk dat de Russische graantelers last hebben van het exportverbod op graan dat de overheid begin augustus heeft ingesteld. Op de wereldmarkt wordt 100 dollar per ton tarwe méér betaald dan in Rusland. De autoriteiten streven naar een graanprijs op het niveau van 2008 om de inflatie te beperken. Daarmee worden de Russische telers twee keer gepakt, de eerste keer door de droogte en nu door de autoriteiten."

Volgens de woordvoerder is de Russische graanhandel tegen het exportverbod. "De Russian Grain Union bestempelt het exportverbod als een maatregel uit het Sovjet tijdperk die nooit genomen had mogen worden."

De Grain Union twijfelt ook aan de juistheid van de informatie die de overheid geeft over de graansituatie. De overheid schat de oogst volgens de Grain Union laag in met 60 miljoen tot 65 miljoen ton. Analisten gaan uit van 65 tot 70 miljoen ton omdat akkerbouwers een veel lagere oogst doorgeven aan de autoriteiten. Ook verhoogde de overheid de graanvoorraad onlangs van 21 miljoen naar 28 miljoen ton. Dat is volgens de Grain Union het zoveelste bewijs dat de autoriteiten er maar niet in slagen een goed beeld te geven van de werkelijkheid.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Expat

    Ook zijn er vragen over de hoeveelheid graan die op voorraad ligt en hoeveel graan in eigen land wordt verbruikt. Die conclusie trekt een woordvoerder van het Productschap.
    Ik werd een tijdje geleden voor gek uitgemaakt, dat ze boel daar gewoon niet goed controleerde.
    Toen kreeg ik commentaar van twee Rusland gangers, die zeiden dat er meer controle(administratie is) en dat de prognose klopte, zie hier het tegen deel bewezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.